Totul despre aluniţe. Cum le recunoaştem pe cele care pot da cancer

27 iunie 2019 14:17   Sănătate
Ultima actualizare:

Aproape toată lumea are aluniţe, nevi, în termeni medicali, acele pete maronii de pe piele. Unii le consideră semne distinctive şi nu se sperie de apariţia lor. Alţii, din contră, intră în panică atunci când descoperă pe corp o astfel de formaţiune colorată. Medicii ne spun să nu facem o tragedie din fiecare aluniţă şi ne învaţă cum să le recunoaştem pe cele care pot duce la cancer

Vacanţele din timpul verii pot aduce atât beneficii penttru organism cât şi probleme. De obicei este vorba despre probleme de piele. Ştim cu toţii că soarele este bun pentru sănătate, însă expunerea prelungită la razele ultraviolete (UV) poate avea efecte devastatoare asupra pielii. Pe lângă arsuri grave, acestea pot duce la modificarea aluniţelor de pe corp, ceea ce poate duce la cancer.

Astfel trebuie să analizăm cu atenţie fiecare pată maronie de pe corp şi dacă descoperim o modificare de volum sau culoare ar fi bine să mergem de urgenţă la medic deoarece există riscul unui cancer de piele.

Dermatologii spun este important să verificăm lunar aluniţele şi să avem în vedere câteva caracteristici importante ale acestora.  

Doctorii vorbesc despre o regulă simplă care se numeşte ABCDE. A înseamnă asimetrie, B înseamnă border sau contur neregulat, C înseamnă mai multe culori, D vine de la dimensiune peste 5 mm iar E este evoluție în timp. Iar dacă observați o aluniță diferită de toate celelalte, mergeți imediat la medicul dermatolog.  

Specialistul poate analiza aluniţele şi poate spune cu certitudine dacă este vorba despre ceva grav sau nu. Analiza aluniţelor se face, de regulă cu ajutorul unui soft care arată dacă sunt probleme cu forma, culoarea, dispunerea granulelor de pigment şi poate identifica în structura aluniței modificări subtile cu mult înainte că acestea să apară cu ochiul liber.  

Alunițe la copii

Încă de la naştere pot fi prezente pe corpul copiilor aluniţe. Acestea se numesc nevi congenitali. Altele pot apărea mai târziu, în copilărie, ca urmare a expunerii la razele ultraviolete. Însă medicii spun că acesta nu este neapărat un semnal de alarmă şi că foarte rar aluniţele la copii sunt periculoase. Este normal ca acestea să îşi mărească diametrul o dată cu înaintarea în vârstă, până pe la pragul de 16-18 ani. Însă modificările de formă sau culoare trebuie evaluate de un dermatolog.

Aluniţele roşii

Denimirea ştiinţifică a semnelor de culoare roşe pe piele este „angioame cherry” și apar mai frecvent la persoanele cu pielea foarte albă sau de vârstă mijlocie. Cestea nu sunt periculoase, însă trebuie ţinute sub supraveghere, mai ales în cazul numărul acestora este mare. Specialiştii spun că unele aluniţe roşii sunt semne de probleme hepatice. Acestea pot apărea însă ca urmare a unei alimentații nesănătoase și a acumulării de toxine în intestine și ficat. Micile formaţiuni de culoare roşie se formează ca urmare a unei creşteri anormale a vaselor mici de sânge şi pot apărea pe braţe și sub braţe, pe piept și pe spate, pe picioare sau în zona genitală, potrivit dozadesanatate.ro. Mărimea acestora poate fi între 1 și 4 milimetri. Medicii recomandă ca atunci când marginile și textura aluniţelor roșii sunt neregulate, aspre la atingere, iar acestea depășesc 6 mm în diametru, să fie consultat un specialist.

 Aluniţele roşiatice pot fi ereditare, iar la femei, o cauză a apariţiei acestora poate fi reprezentată de tulburările hormonale.

Ce este melanomul şi care sunt cauzele apariţiei acestuia

Melanomul este un cancer de piele în creştere în Europa, cauzat de expunerea neprotejată la soare. Conform statisticilor OMS, acesta reprezintă doar 1% din totalitatea cancerelor de piele, dar este unul dintre cele mai agresive. Veste abună este că, depistat din timp, poate fi 100% tratat.

Dr. Lucian Russu, medic specialist dermato-venerologie în cadrul Spitalului de dermato-venerologie Bioderm, spune că vârsta, numărul mare de tatuaje, fumatul, expunerea la substanţe chimice sunt tot atâţia factori care cresc riscul de apariţie a celui mai frecvent tip de cancer la nivel mondial, cel de piele.

“Apare cel mai frecvent la nivel cutanat, dar se poate prezenta în orice ţesut ce conţine celule pigmentare. La femei s-au observat localizări frecvente la nivelul membrelor inferioare, iar la bărbaţi la nivelul trunchiului. Melanomul reprezintă aproximativ 5% din totalul tumorilor maligne cutanate şi 1% din totalul tumorilor înregistrate. Transformarea malignă se poate realiza spontan sau sub acţiunea unor traumatisme, a radiaţiilor solare, sau a unor factori genetici.Melanomul malign are o incidenţă în continuă creştere în ultimele decenii, de aceea recomandăm periodic un consult de specialitate al alunitelor suspecte la medicul dermatolog, şi susţinem Campania naţională Zilele Protecţiei Solare.” afirmă dr. Lucian Russu, medic specialist dermato-venerologie, Centrul Medical Bioderm pentru doctorulzilei.ro.

Medicul mai spune că vârsta, numărul mare de tatuaje, fumatul, expunerea la substanţe chimice sunt tot atâţia factori care cresc riscul de apariţie a celui mai frecvent tip de cancer la nivel mondial, cel de piele.

Mai multe