Tratamente blânde pentru pielea uscată a mâinilor

3 august 2012 10:24   Sănătate
Ultima actualizare:

Ca şi tenul, mâinile sunt vizibile în fiecare clipă, fie că prestăm o activitate anume, fie că gesticulăm în timpul unei discuţii.

«O serie  de factori, precum ploaia, vântul, frigul sau detergenţii folosiţi în gospodărie, afectează sănătatea mâinilor.Pentru orice femeie, mâinile reprezintă „cartea sa de vizită”; de aceea trebuie să fie îngrijite şi sănătoase», precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, autorul volumului „Tratamente naturiste în cosmetică”. Nu trebuie decât să aveţi puţină răbdare şi să apelaţi la câteva remedii blânde, preparate din ingrediente folosite în gospodărie: plante, fructe, legume,cereale şi produse din farmacia stupului: Toate acestea  combat tendinţa de deshidratare a pielii mâinilor.

1.  Amestecaţi două linguri de miere polifloră, un cartof fiert şi o lingură de ulei de măsline. Pasaţi cartoful cu ajutorul unei furculiţe şi amestecaţi-l cu celelalte ingrediente. Pasta obţinută o aplicaţi  seara pe mâini, cât este caldă , lăsând-o să acţioneze timp de 30 de minute. Dacă doriţi ca efectul să fie maxim, puteţi să folosiţi mănuşi şi să menţineţi pasta pe mâini până a doua zi, când o îndepărtaţi cu un burete înmuiat în apă călduţă. După aceea, ungeţi mâinile cu o cremă nutritivă. Tratamentul poate fi aplicat de două-trei ori pe săptămână.

 2.  O altă pastă pe bază de miere, la fel de eficientă, se obţine amestecând două linguri de miere cu două linguriţe de grâu măcinat cu râşniţa de cafea. Cerneţi tărâţa printr-o sită fină,  amestecaţi ingredientele şi frecaţi bine mâinile cu această pastă. Lăsaţi să pătrundă în piele, iar după 30 de minute, spălaţi mâinile cu apă călduţă Când acestea s-au uscat, ungeţi-le cu o creamă de gălbenele.

 Fierbeţi, la foc mic, într-un litru de apă, două bucăţi de ţelină (circa 250 g), vreme de 30 de minute. Când s-a mai răcit, ajungând la o temperatură suportabilă, introduceţi mâinile în terciul care s-a format şi ţineţi-le timp de 15  minute. Acest tratament se poate repeta de două-trei ori pe săptămână şi are un efect emolient asupra tegumentului mâinilor. 

Amestecaţi suc de castraveţi cu ulei de măsline, în părţi egale. Ungeţi mâinile de mai multe ori pe zi cu această soluţie, iar seara, după ce  v-ţi uns mâinile, puneţi-vă o pereche de mănuşi şi lăsaţi unsoarea aceasta să acţioneze până a doua zi.

Uleiul de cătină, care conţine multe substanţe nutritive, printre care şi vitamina A, hrăneşte pielea deteriorată de detergenţi şi de intemperii şi o catifelează. Într-o linguriţă de cremă de gălbenele, adăugaţi cinci picături de ulei de cătină. Cu această cremă ungeţi mâinile, până când unguentul pătrunde bine în piele.

Iată un remediu care  poate fi folosit zilnic; efectul său nu întârzie să apară : curăţă şi hidratează mâinile cu pielea foarte uscată.  Amestecaţi o lingură de flori de lavandă, 5 linguriţe cu conuri de hamei şi 5 picături de ulei esenţial de lavandă. Amestecaţi bine ingredientele, apoi puneţi-le la macerat într-un recipient închis ermetic, care se păstrează într-un loc răcoros. În fiecare zi agitaţi conţinutul recipientului. După 14 zile, strecuraţi leacul obţinut şi păstraţi-l în sticluţe închise ermetic. Folosiţi câte o linguriţă din această soluţie de trei ori pe săptămână.      

Mai multe