Tratamente la îndemână contra nevralgiilor
Nevralgia este un sindrom dureros, localizat pe traseul unui nerv, al cărui nume îl poartă. De aceea există termenii de nevralgie de trigemen, facială, intercostală, dentară, pelviană sau sciatică.
În cazul nevralgiei, durerea se intensifică în timpul crizelor şi persistă în intervalul dintre aceste iritaţii nervoase. „Este bine să reduceţi consumul de antinevralgice de tot felul. Ca alternativă, este eficient tratamentul local bazat pe ceaiuri şi pe uleiuri volatile, extrase din plante medicinale. Aceste remedii pot fi folosite sub formă de ceaiuri, de frecţii sau de masaje pe zonele dureroase", precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.
Infuzii de plante şi frecţii pentru nevralgia de trigemen
Sunt plante care acţionează eficient asupra nervului trigemen. Ca adjuvant, s-a dovedit foarte eficient un amestec de mai multe plante din care se prepară infuzii : busuioc (10 g), flori de levănţică (10 g), flori de tei (30 g), flori de păducel (10 g) şi talpa gâştei (40 g). Pentru prepararea unei infuzii se pune o lingură de amestec într-o cană cu apă rece; ceaiul se fierbe cinci minute la foc mic. Apoi se lasă să se sedimenteze zece minute. În timpul crizelor, se consumă două, chiar trei căni de ceai pe zi. În paralel, se frecţionează locul dureros cu ulei volatil de ienupăr. Acesta se prepară prin amestecul a cinci ml de ulei de plantă, procurat de la magazinele naturiste, cu 95 ml de alcool.
Ceaiurile complexe ajută
Pentru calmarea durerilor sâcâitoare, cauzate de nevralgii, decocturile preparate dintr-un amestec de plante cu efecte calmante sunt binevenite. O formulă complexă cu astfel de ceaiuri conţine plante precum talpa-gâştei (40 g), busuioc (10 g), levănţică (10 g), flori de tei (30 g) şi flori de păducel (10 g). Decoctul se prepară dintr-o lingură de amestec, la o cană de 250 ml cu apă rece. Ceaiul se fierbe cinci minute la foc mic; se lasă în repaus zece minute, apoi se filtrează. S-a dovedit eficienţa acestor ceaiuri când s-au consumat câte două-trei căni pe zi, vreme de cel puţin o săptămână.
Băile generale, bune pentru nevralgia sciatică
Din seminţele măcinate de muştar negru se obţine făina de muştar, benefică în tratmentul nevralgiilor. Pentru compresele locale sunt suficiente şase linguri din această făină care se pun într-un săculeţ de pânză deasă, peste care se toarnă un litru de apă caldă la temperatura de 25-30 de grade C. Săculeţul-compresă se aplică pe locul dureros şi se menţine 20-30 de minute. Pentru o baie generală, foarte eficientă în nevralgia sciatică, se folosesc 250 g de făină de muştar puse într-un săculeţ de pânză care se păstrează în apa caldă din cadă, cât timp durează baia.
Uleiuri recomandate pentru masaj
Nevralgia de orice natură poate fi tratată prin masarea locului dureros cu o soluţie preparată dintr-un amestec de uleiuri (câte 3 g ulei volatil de levănţică, de izmă, de isop şi de fenicul) în care se adaugă glicerină (5 g) şi alcool de 95 grade C (10 g). Cu această soluţie se fac masaje locale de mai multe ori pe zi, până când durerea încedează.
Compresele cu infuzie calmează
Urzica şi pedicuţa sunt plante care tratează nevralgiile de orice natură. Pe locul dureros se pot aplica comprese calde, umezite cu o infuzie concentrată obţinută dintr-un amestec de urzică şi de pedicuţă (câte o linguriţă din fiecare plantă) la o cană de 300 ml cu apă clocotită. Compresele calmante trebuie să se aplice de trei-patru ori pe zi, atunci când durerile sunt intense.