Tratează afecţiunile stomacului cu suc de cartofi
19 decembrie 2016 20:27
Sănătate
Ultima actualizare:
Banalul cartof are atât de multe beneficii pentru organism, încât ai zice că-i mai degrabă medicament decât aliment. Sucul şi decoctul de cartofi ajută la ameliorarea şi vindecarea multor afecţiuni. Însă, la prepararea remediilor, cartoful trebuie să fie în coajă.
- Boli cardiovasculare. Curele de 2-3 săptămâni cu suc de cartofi ameliorează problemele cardiace şi circulatorii: hipertensiune, tulburări de ritm, arterite, angină. Se consumă un pahar de suc de 2-3 ori pe zi, înainte de masă.
- Ulcer şi gastrită. Un pahar cu suc de cartofi roşii băut cu 60 de minute înainte de masă, de 3 ori pe zi, are efect vindecător în aceste afecţiuni. Se recomandă cure de o lună, timp în care hiperaciditatea gastrică este reglată de substanţele cu rol alcalinizant şi antiinflamator din sucul de cartofi, iar ulceraţiile se cicatrizează. Sucul de cartofi are efecte benefice şi asupra florei intestinale, stimulează peristaltismul intestinal şi are un conţinut ridicat de fibre, fiind un tratament de succes pentru constipaţia cronică.
- Reumatism. Decoctul din coji de cartof şi sucul bogat în minerale şi substanţe cu rol antiinflamator sunt ideale pentru ameliorarea reumatismului. Se ţine o cură de o lună în care, dimineaţa se bea decoctul, iar cu o oră înainte de prânz şi cină, se consumă un pahar (200 ml) cu suc de cartofi, conform www.garbo.ro.
- Calculi urinari. Alături de ceaiuri diuretice (soc, cozi de cireşe, mătase de porumb) sucul de cartofi e bun şi pentru eliminarea şi stoparea formării calculior urinari sau a nisipului la rinichi. Cartofii fierţi în coajă se recomandă a fi consumaţi pe parcursul tratamentului antibiotic pentru infecţiile urinare, întrucât alcalinizează urina şi ajută la creşterea efectului antibiotic.
- Efect antiîmbătrânire. Consumul sucului de cartofi (din cartofi întregi, nedecojiţi) şi al cartofilor fierţi cu tot cu coajă s-a demonstrat a avea un efect antiîmbătrânire la nivelul întregului organism, prin conţinutul bogat în carotenoizi, enzime, vitamine, fibre şi antioxidanţi. Astfel, sucul previne bolile degenerative ale sistemului nervos şi cardiovascular şi alte afecţiuni specifice vârstnicilor (precum degenerescenţă maculară), inclusiv îmbătrânirea pielii.
- Anticancerigen. Anumite substanţe din coaja cartofilor au un efect antitumoral direct. În cancerul uterin şi de prostată se recomandă cura cu suc de cartofi de 4 săptămâni, timp în care se bea 500 ml de suc pe zi. Sucul se bea imediat după preparare.