Trucuri împotriva ronţăielii
16 septembrie 2017 19:25
Sănătate
Ultima actualizare:
Faci parte din categoria celor care pur şi simplu nu se pot abţine din ronţăială? Află că mâncatul haotic între mese este duşmanul numărul unu al siluetei. În primul rând pentru că rişti să depăşeşti măsura şi să consumi un număr prea mare de calorii, în al doilea rând pentru că acest tip de „gustare” constă în alimente bogate în grăsimi sau prea dulci. Nutriţionistul Şerban Damian îţi dă câteva trucuri care te ajută să te abţii.
- Nu confunda gustarea cu ronţăiala. Prima este o masă adevărată, în varianta „mini”. Ea ne permite să ne împărţim mai bine raportul caloric pe parcursul unei zile şi să rezistăm tentaţiilor.
- Optează pentru alimente bogate în fibre. Pâinea integrală, pastele, orezul integral, fructele şi legumele crude, toate acestea conţin multe vitamine şi minerale şi îţi dau senzaţia de saţietate.
- Scapă de tentaţiile din supermarket. Pentru asta, nu pleca niciodată la cumpărături când îţi e foame pentru că vei fi tentat să cumperi de toate.
- Nu sări peste nicio masă. Înfometarea îţi poate provoca atacuri de foame şi vei ajunge să mănânci de două ori mai multe calorii.
- Alege alimente cu indice glicemic mic. Indicele glicemic ne permite să clasificăm alimentele în funcţie de efectul lor asupra glicemiei (creşteri ale valorilor glucozei în sânge). Cu cât un aliment va avea un indice glicemic mai mic, cu atât va fi mai lentă difuzarea glucozei în organism şi, astfel, stomacul tău va ţipa de foame mai puţin. E bine să consumi la fiecare masă glucide care se absorb lent (fructe, legume, făinoase), ţin de foame, nu dau creşteri bruşte de glicemie, iar insulina e menţinută la nivel minim.
- Dacă peste zi simţi că ţi se goleşte stomacul şi că ţi-e foame, bea ceaiuri călduţe de soc, urzică sau rădăcină de cicoare, care calmează stomacul, scad pofta de mâncare şi dau senzaţia de saţietate. Dacă nu le îndulceşti, au zero calorii.
- Dezobişnuieşte-te să-ţi iei popcorn şi seminţe în faţa televizorului. Vei fi furat de peisaj şi vei mânca mecanic, fără să-ţi dai seama când ai depăşit măsura.
- Cele două gustări ale zilei să conţină alimente sărace în calorii, dar săţioase. Renunţă la produse de patiserie, chipsuri şi biscuiţi cu ciocolată şi alege iaurturi naturale, fructe oleaginoase, banane, dovleac copt, recomandă Şerban Damian, în cadrul unui eveniment Gerlinea.
- Dacă eşti dependent de dulce, trebuie în primă fază să reduci treptat cantitatea consumată. Obişnuit să ronţăi în fiecare zi biscuiţi şi napolitate, nu vei putea funcţiona dacă renunţi brusc la ele. Scade porţia treptat. Spre exemplu, dacă obişnuişti să-ţi pui două linguriţe de zahăr în cana de cafea, încearcă, timp de o săptămână, să-ţi pui doar una. Apoi doar jumătate.
- După masă, dacă simţi nevoia să mai ronţăi ceva dulce, mestecă o gumă. Te va face să uiţi de pofta unui desert. Sau seara, după cină, ca să nu mai fii tentat să ciuguleşti diverse, înainte de culcare, du-te şi spală-te pe dinţi.