Trucuri pentru a ţine-n frâu glicemia
Glicemia îţi dă bătăi de cap, fie că e vorba de un diabet sau doar de un prediabet, secretul este să ai o alimentaţie diversificată. În plus, prin grija pentru o dietă variată şi prin monitorizarea numărului de calorii, vei obţine şi o siluetă de invidiat. Află mai multe din noul număr al revistei „Click! pentru femei“!
Regimul alimentar este esenţial pentru menţinerea constantă a nivelului glicemiei (nivelul zahărului din sânge). Iar indicele glicemic (IG) este un indicator care clasează alimentele în funcţie de creşterea glicemiei după consumarea acestora. Din acest motiv, persoanele care au probleme cu glicemia trebuie să introducă în dieta lor mai multe alimente cu indice glicemic mic sau să le combine cu cele care au un indice glicemic mai mare.
Atenţie la aportul de glucide!
Cea mai mare cantitate de glucide o regăsim în produsele zaharoase şi făinoase. Nu se recomandă un consum mai mare de 150-250 g de glucide pe zi. Persoanele cu diabet ar trebui să consume alimente cu indice glicemic mare (cartofii fierţi, orezul alb, brânzeturile) în combinaţie cu cele cu indice glicemic mic (salată, vinete, dovlecel, broccoli, nuci, măsline, pastă de năut, fasole teci).
Mănâncă fructe şi legume în stare crudă
Prepararea termică modifică indicele glicemic al alimentelor, prin creşterea numărului de carbohidraţi din conţinutul lor. Spre exemplu, 100 g de morcovi fierţi au indicele glicemic 50, în condiţiile în care, în varianta crudă, IG este 30. Aşadar, bolnavii de diabet ar trebui să consume cu precădere crudităţi. Sunt recomandate minimum cinci fructe şi legume proaspete de sezon, în fiecare zi. Printre fructele cu cel mai scăzut IG sunt: cireşele, zmeura, grepfruitul, avocado, merele, perele, prunele şi caisele. Iar printre legumele cu cel mai mic IG se numără: ceapa, fasolea teci, broccoli, ardeiul, varza, castravetele, dovlecelul, vânăta, salata, soia, năutul, lintea verde şi roşie, hrişca.
Ai în vedere alimente bogate în fibre
Alimentele cu un conţinut ridicat de fibre încetinesc absorbţia zaharurilor în sânge, printr-o digestie mai lentă şi, astfel, cantitatea de insulină eliberată va fi mai mică. În special, fibrele alimentare solubile întâlnite în leguminoase (fasole, năut, soia, linte, bob, mazăre) şi în unele cereale (ovăz). Şi alimentele acide, cum sunt sucul de lămâie şi oţetul împiedică absorbţia zahărului.