Tu cât de bine te speli pe mâini? Iată câte bacterii rămân!

19 octombrie 2015 22:35   Sănătate
Ultima actualizare:

Oricât de bine ne-am spăla, pe mâini pot rămâne bacterii precum E.coli, salmonella şi alţi agenţi patogeni periculoşi.

Cercetătorii au testat cât de curate sunt mâinile după ce sunt clătite cu apă sau spălate cu săpun. Fotografiile cu raze ultraviolete (UV) au arătat că bacteriile nu dispar cu totul în nici una dintre situaţii. În plus, este important şi cum ne uscăm. S-au făcut numeroase dezbateri în acest sens. Uscătoarele electrice sunt bune, pentru că reduc numărul de lucruri pe care le atingem. Totul este să nu fie contaminate. Cercetările atrag atenţia că 85% din microbi sunt transmişi prin mâinile ude, comparativ cu 0,06% care se dau mai departe prin mâinile uscate.

6 SECUNDE DE SPĂLAT FĂRĂ SĂPUN

O clătire cu apă timp de 6 secunde nu este de ajuns pentru eliminarea bacteriilor. Poate să vi se pară că v-aţi curăţat mâinile, însă bacteriile rămân “pe loc”, în concentraţie mare, după cum se vede în imagine. Aşadar, nu este deloc o metodă bună pentru sănătate.

6 SECUNDE DE SPĂLAT CU SĂPUN

Cu cât ne spălăm mai mult cu săpun, cu atât e mai bine. Săpunul nu ucide bacteriile, dar le înlătură. Atunci când ne spălăm cu săpun, apa care curge ia murdăria datorită moleculelor din clăbuc. Spălarea timp de 6 secunde curăţă mâinile, dar degetele rămân murdare.

15 SECUNDE DE SPĂLAT CU SĂPUN

Contează foarte mult cât timp alocăm spălatului pe mâini. Cu cât ne frecăm mai mult, cu atât mai multe bacterii îndepărtăm. Când ne spălăm 15 secunde cu apă şi săpun microbii sunt curăţaţi de pe mâini şi degete, dar rămân în cuticule şi cutele de la încheieturile degetelor.

30 SECUNDE DE SPĂLAT CU SĂPUN

Până acum se ştia că spălatul cu apă şi săpun timp de 15-30 de secunde este suficient pentru a îndepărta complet bacteriile periculoase. La un spălat de 30 de secunde, aproape nu se mai vede nici o urmă de bacterie pe mâini. Însă tot mai rămân nişte urme pe la unghii.

Mai multe