Tu ştii să citeşti corect eticheta produselor alimentare?
Tu obişnuieşti să citeşti etichetele produselor pe care le cumperi din supermarket? Sunt foarte importante, susţine medicul Bogdan Socea. Ele te ajută să faci alegeri sănătoase şi te fereşte de surprize neplăcute acasă. Din păcate, conform unor studii, doar o treime dintre europeni obişnuiesc să facă acest lucru.
În general, la cumpărături, oamenii se orientează în primul rând după gust şi după preţ. Dar altele ar trebui să fie criteriile de evaluare ale unui produs. Printre cele mai importante informaţii care ar trebui citite pe etichetă sunt: termenul de valabilitate, lista de ingrediente, informaţiile nutriţionale, porţia recomandată şi prezenţa alergenilor (în special de către persoanele cu alergii sau intoleranţe alimentare). „Majoritatea celor care citesc eticheta sunt atenţi la valoarea energetică, la conţinutul de zaharuri şi grăsimi. Un număr mai mic se uită la conţinutul de sare şi grăsimi saturate”, aflăm din cartea „Ghid de nutriţie, de la prevenţie la terapie”, semnată de dr. Bogdan Socea, alături de alţi 3 medici. Potrivit specialiştilor, dacă ar fi să stabilim o ordine a importanţei informaţiilor de pe eticheta nutriţională, în primul rând trebuie să fim atenţi la termenul de valabilitate, apoi la lista de ingrediente, la valorile nutriţionale, la modul de depozitare şi preparare şi nu în ultimul rând la porţia recomandată. „Porţia recomandată nu este o cerinţă legislativă obligatorie care să se regăsească pe etichetă, dar e utilă. Se spune că diferenţa dintre medicament şi otravă o reprezintă doza. Alimentele ne pot face bine sau rău în funcţie de cantitatea consumată şi de cum o încadrăm în meniul nostru zilnic”, spun medicii.
În ceea ce priveşte ingredientele utilizate, ele sunt enumerate în ordinea descrescătoare ponderii lor în produsul finit. Spre exemplu, dacă la o ciocolată lista ingredientelor începe cu zahăr, înseamnă că acesta e într-o cantitate mai mare decât orice alt ingredient.
Citirea ingredientelor e un execiţiu util pentru sănătate. Cu timpul vom învăţa să parcurgem eticheta rapid şi să o înţelegem. În special cei cu probleme de sănătate trebuie să facă acest lucru. „De exemplu, o persoană cu exces ponderal e bine să urmărească mai ales conţinutul caloric şi porţia recomandată de producător. Cei cu probleme cardiovasculare vor urmări mai atent conţinutul de grăsimi saturate şi de sare, iar cei cu diabet conţinutul de glucide şi de zaharuri”, mai spune dr. Bogdan Socea.