Turiţa-mare elimină pietrele la rinichi

21 iunie 2017 11:35   Sănătate
Ultima actualizare:

Dacă suferi de reumatism sau de probleme renale, este bine să ştii că turiţa-mare este unul dintre aliaţii din natură care te ajută să le tratezi.

Turiţa-mare (Agrimonia eupatoria) este cunoscută popular şi sub numele de lipici, scai mărunt, scăişor sau leuşteanul-muntelui. Creşte în luminişuri, livezi, pajişti, precum şi la marginile pădurilor şi drumurilor.

Planta are flori galbene, care apar din iunie până în august. În medicina naturistă se foloseşte partea aeriană, fără tulpini. Florile trebuie recoltate la începutul înfloririi, fără tulpini, pentru a beneficia din plin de proprietăţile lor. Conţin taninuri, numeroase flavonoide, substanţe amare, vitaminele C şi K, precum şi săruri minerale. Are proprietăţi astringente şi stimulează apetitul. De asemenea, turiţa-mare are acţiune antiinflamatoare şi cicatrizantă, fiind folosită atât intern, cât şi extern. Totodată, are acţiune diuretică şi antivirală. Remediile din plantă sunt recomandate de fitoterapeuţi în afecţiuni reumatice, precum şi persoanelor care se confruntă cu calculi renali şi biliari, entorse, luxaţii sau hemoroizi.

Un aliat în reumatism

Prepară-ţi o infuzie de turiţă-mare, din 10 g de plantă mărunţită la 200 ml de apă clocotită. Laşi 15 minute la infuzat şi bei 2-3 căni pe zi. Aceeaşi infuzie se poate consuma nu doar pentru a alina simptomele reumatismului cronic articular, ci şi pentru a calma reumatismul muscular, în cazul anemiei şi în bolile splinei, cu menţiunea că pentru acestea se vor consuma 2 căni pe zi, dimineaţa şi seara.

Elimină calculii renali

Planta ajută la eliminarea calculilor renali şi biliari, fiind de ajutor în colica renală şi biliară. Prepară-ţi o tinctură de turiţă-mare din 20 g de plantă. Pui cantitatea la macerat în 100 ml de alcool cu o concentraţie de 70º şi o laşi aşa 10-14 zile. O agiţi zilnic şi o filtrezi prin câteva straturi de comprese sterile. Iei câte 10 picături de tinctură din oră în oră, la declanşarea colicii, apoi reduci cantitatea, ajungând la 40-50 de picături pe zi.

Află pe clicksanatate.ro ce alte remedii se pot face din această plantă!

Cum să slăbești mai ușor când este cald afară

Motive să bei mai des ceai verde cu iasomie

Mai multe