Uite cât vom plăti pentru a ne trata în străinătate
Se va deconta doar o parte din suma cheltuită
Investigaţii medicale, operaţii complicate sau mici intervenţii. De toate vom putea beneficia, din 25 octombrie, în orice spital din ţările Uniunii Europene. Bineînţeles că toate se vor face contra cost, iar Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) va deconta doar o parte din costuri. Mai exact, la întoarcerea în România, asiguratul va trebui să prezinte factura, iar CNAS îi va da înapoi doar suma pe care ar fi plăti-o în România pentru serviciul medical respectiv.
Nu va mai fi nevoie de aprobări
Din păcate, în cele mai multe cazuri, diferenţele de preţ sunt foarte mari, ceea ce înseamnă că pentru omul de rând nu reprezintă o afacere profitabilă, întrucât acesta nu-şi va recupera decât o mică parte din banii cheltuiţi.
Lucrul bun este faptul că asiguratul român care va dori să se trateze într-un spital din Uniunea Europeană nu va mai avea nevoie de aprobări şi de avize de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate sau de la Ministerul Sănătăţii.
Transplantul şi operaţiile estetice nu intră în calcul
După intrarea în vigoare a directivei, fiecare stat din cadrul Uniunii Europene va trebui să o transpună în legislaţia proprie şi să stabilească un termen de rambursare a cheltuielilor. De asemenea, va trebui să existe un buget alocat pentru astfel de tratamente în străinătate.
Tratamentele pentru boli rare, decontate integral?
"Acum, decontăm tratamente în străinătate, bugetul e de 65 milioane de euro. Directiva nu ne împiedică să decontăm costul integral al unor tratamente de boli rare, costisitoare, le luăm în calcul", a declarat, pentru stirileprotv.ro, preşedintele CNAS, Cristian Buşoi. Trebuie spus că noua directivă nu va include transplantul de organe, operaţiile de înfrumuseţare şi băile termale.
Diferenţe mari de preţuri
Click! vă arată cât costă anumite servicii medicale în statele UE şi cât urmează să deconteze CNAS pentru acestea:
Operaţie de cezariană în Ungaria: 1.365 de euro. În România, preţul este de 1.172 de euro, ceea ce înseamnă că CNAS va deconta 1.172 de euro.RMN coloană: 229 de euro - Germania; 66 de euro - RomâniaRMN cerebral: Austria - 450 de euro; România - 112 euroRuptură de menisc: Ungaria - 493 de euro, România - 302 euroRuptură de ligament: Ungaria - 1.194 euro; România - 810 euroOperaţie glaucom: Austria - 1.645 euro; România - 807 euroRadioterapie pentru cancer la sân: Anglia - 11.018 euro; România - 322 euroOperaţie dezlipire de retină: Ungaria - 728 euro; România - 728 euro.