Uite ce boli rişti să faci primăvara

14 martie 2014 19:54   Sănătate
Ultima actualizare:

Schimbările de temperatură vin la pachet cu răceli, anemie, problemele de digestie, conjunctivită şi astenie. Click! îţi spune la ce să fii atent primăvara asta şi ce boli te pot scoate din ritm.

Răcelile

Trecerea de la rece la cald şi invers în timp foarte scurt te pot face o pradă uşoară răcelilor. Primele zile de primăvară te fac să renunţi la hainele groase în favoarea unora mai subţiri şi astfel te alegi imediat cu o răceală. Aşa că la primele semne de guturai e bine să faci băi fierbinţi, în care pui ulei din ace de pin. Iar pentru a-ţi desfunda nasul mănâncă sfeclă roşie cu hrean.

Astenia

Majoritatea populaţiei suferă de astenie de primăvară. Deşi nu este o boală în sine, nefiind nevoie de tratament, îţi dă nişte stări de disconfort: lipsă de energie, somnoleanţă, nervozitate, cefalee, probleme de memorie, ameţeală, palpitaţii sau depresie. Cauza o reprezintă aportul scăzut de vitamine şi minerale, din sezonul rece, datorită lipsei de legume şi fructe proaspete. Aşa că acum este timpul să faci o cură de vitaminizare cu multe fructe şi legume proaspete.

Anemia

Se manifestă prin dureri de cap, pierdea apetitului alimentar, oboseală, lipsa energiei sau constipaţie. În general apare pe fondul unei alimentaţii greşite, săracă în fier.

Astfel, dacă ai vreuna din simptomele de mai sus e bine să faci nişte analize să vezi cum stai cu fierul. Iar dacă ştii că ai probleme cu rinichii, cu tiroida sau ai un deficit de vitamina B12 trebuie să ai mare grijă. Riscul de a suferi de anemie creşte. Dacă zilnic consumi 1 kg de mere proaspete îţi vei recăpăta apetitul, te vitaminizezi şi nu te vei simţi la fel de obosit.

Conjunctivita

Este o afecţiune inflamatorie a conjunctivei de cauză variabilă: bacteriană, virală, alergică şi factori iritanţi. Se manifestă prin mâncărimi, care-ţi dau senzaţia de nisip în ochi. Polenul, praful sau chiar folosirea unor produse cosmetice neadecvate pot da naştere conjunctivitei. Până să ajungeţi la doctor puteţi încerca un tratament cu foi de varză, pentru că este un bun antibacterian. Se pun foile în storcător, iar sucul obţinut se picură în fiecare zi în ochi.

Ulcerul şi gastrita

Primăvara este anotimpul propice pentru afecţiunile digestive. De aceea, în această perioadă, trebuie să ţineţi un regim alimentar, dar să apelaţi şi la anumite remedii naturiste. Zece zile pe lună beţi câte jumătate de pahar de suc de cartofi, înainte de fiecare masă. Este un excelent pansament gastric.

Mai multe