Uite ce condimente «ţin de cald» iarna!
Condimentele dau savoare şi gust diferitelor mâncăruri, dar au şi reale proprietăţi terapeutice, benefice mai ales când ne confruntăm cu infecţii respiratorii şi digestive sau circulaţie periferică deficitară. Pentru efecte terapeutice puternice, le putem utiliza sub formă de infuzie sau tinctură. Iată care sunt condimentele de care trebuie să profiţi în sezonul rece!
Scorţişoara este un antioxidant excelent, are proprietăţi antimicrobiene, antiinflamatoare, favorizează digestia şi are efecte anticoagulante. Folosirea uleiului esenţial de scorţişoară în lampa de aromoterapie favorizează diminuarea poftei de dulce, creşte puterea de concentrare şi memorare. Ghimbirul îmbunătăţeşte digestia, normalizează hiperaciditatea gastrică, alungă senzaţia de greaţă şi vomă, absoarbe gazele şi toxinele intestinale, are efecte antiseptice digestive, dar ajută şi la stimularea circulaţiei periferice şi fluidificarea sângelui. Are şi proprietăţi antioxidante, antivirale, antibacteriene şi antiinflamatoare. Rozmarinul favorizează secreţia de bilă şi digestia grăsimilor. Stimulează activitatea mentală, capacitatea de concentrare şi de memorare. Are proprietăţi antioxidante şi antiîmbătrânire, previne degenerarea neuronală şi îmbunătăţeşte circulaţia cerebrală. Hreanul are acţiune de stimulare a digestiei şi proprietăţi antibiotice şi antiseptice. Stimulează imunitatea generală a organismului şi provoacă vasodilataţie la nivel coronarian. Ardeiul iute accelerează metabolismul, ajută la arderea grăsimilor, scade colesterolul, îmbunătăţeşte digestia şi circulaţia periferică. Unguentele cu capsaicină din ardeiul iute pot fi utilizate în cazul afecţiunilor reumatismale. Cuişoarele au proprietăţi antiseptice, antibacteriene şi antivirale. Reprezintă un anestezic natural folosit în stomatologie pentru ameliorarea durerilor dentare. Mestecate, cuişoarele înlătură mirosul neplăcut al cavităţii bucale. Uşurează digestia şi diminuează senzaţia de greaţă şi vomă. Chimenul stimulează secreţiile digestive şi imunitatea, îmbunătăţeşte digestia şi combate simptomele neplăcute asociate digestiei dificile (colici, balonări, greaţă). Are şi proprietăţi anticancerigene. Cimbrul ajută digestia, are efecte antiseptice intestinale şi respiratorii, fluidifică secreţiile bronşice, ajută la normalizarea tensiunii arteriale crescute şi a valorilor ridicate ale colesterolului şi trigliceridelor, scrie farmaciata.ro.