Uite cu ce poţi înlocui carnea!

31 martie 2017 21:03   Sănătate
Ultima actualizare:

Pentru a înlocui carnea fără a risca să te alegi cu carenţe de substanţe nutritive, trebuie să găseşti alte surse de proteine, capabile să furnizeze organismului aminoacizii esenţiali de care are neapărată nevoie. Află care sunt acestea din „Click! pentru femei“!

Chiar dacă auzi că proteinele vegetale sunt de calitate mai proastă decât cele animale, află că nu e adevărat. Trebuie doar să ţii cont de faptul că o singură sursă vegetală nu oferă toţi aminoacizii esenţiali de care are nevoie organismul - şi care sunt 8 la număr - aşa că trebuie să combini mai multe alimente pentru a beneficia de toate substanţele nutritive necesare. 

Produsele din soia

Există brânză şi lapte din soia, chiftele din soia... Brânza tofu, spre exemplu, oferă 12 g proteine/100 g produs. Desigur, umblă o mie şi una de zvonuri despre efectele secundare ale acestor produse vegetale, în special despre acţiunea lor asupra producţiei de hormoni. Dar dacă mănânci soia din când în când nimic rău nu ţi se poate întâmpla. Alege variantele bio, pentru mai multă siguranţă. 

Leguminoasele

Lintea roşie, mazărea, fasolea uscată, bobul, năutul – toate aceste leguminoase îţi furnizează nutrienţi de calitate. Circa 10% dintr-o porţie de leguminoase e reprezentată de proteine. Ţine cont că sunt greu de digerat şi pot da balonări şi flatulenţă. Nu le consuma în cantităţi mari dacă ai bila leneşă sau dacă suferi de boli ale ficatului şi intestinului. 

Cerealele şi derivatele lor – orez, griş, pâine, paste – sunt o sursă preţioasă de proteine. Combină 100 g de orez (din categoria cerealelor) cu 100 g de năut (din categoria leguminoaselor) şi vei primi echivalentul proteinelor din 100 g de carne. 

Fructele oleaginoase. Ţi se par bune doar pentru gustări? Ei bine, află că 100 g de fructe oleaginoase – alune, nuci, migdale, caju – furnizează echivaletul în proteine a 100 g de carne! Adică, circa 17 g proteine (carnea conţine 20 g). 

Mai multe