Uite cum păstrezi legumele de primăvară!
Tarabele sunt pline ochi de legume de primăvară: ceapă verde, ridichi, salate, urzici şi verdeţuri. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, te învaţă cum să cumperi şi să depozitezi sănătos trufandalele de primăvară.
Ţine ceapa verde în pungi de hârtie!
Cum se alege? Apasă uşor pe bulbi dacă iese un sirop urât mirositor şi de culoare gălbuie înseamnă că înteriorul nu e bun.
Cum se păstrează? Ceapa verde se păstrează la frigider, ambalată în pungi de hârtie. Dacă doreşti să o consumi peste un anumit timp, nu o spăla!
Sfatul specialistului: ceapa verde şi leurda sunt excepţionale în detoxifierea organismului.
Pungă de hârtie: 2 lei; Pungile de hârtie sunt numai bune pentru a păstra legumele proaspete; Magazin: Carrefour
Caserole pentru ridichi
Cum se aleg? În primul rând, ridichile trebuie să fie tari, să-ţi dea senzaţia de prospeţime. Evită să cumperi ridichi moi, cu textura încreţită şi pulpa seacă.
Cum se păstrează? Ridichile se păstrează fără frunze şi fără a fi spălate. Depozitează-le în caserole de plastic închise etanş sau în pungi de hârtie la loc şi răcoros.
Set caserole: 14,99 lei17 caserole din plastic cu capac. Ajută la depozitarea legumelor. Magazin: IKEA
Urzicile se ţin în frigider maximum două zile
Cum se aleg? Cumpără de la piaţă urzici cât mai fragede şi evită-le pe cele care sunt veştede şi foarte închise la culoare. Alege frunze proaspete şi tinere.
Cum se păstrează? Urzicile nu se spală dacă vrei să le consumi peste o zi sau două. Se depozitează în frigider, în pungi de hârtie.
Sfatul specialistului: trebuie obligatoriu consumate. Ajută la purificarea sângelui, reglează fluiditatea acestuia, conţin vitamina K. Sunt un detoxifiant general, un bun diuretic şi sunt recomandată persoanelor care suferă de alergii.
Pungi de plastic: 12,99 lei; Punguţe de plastic cu sistem de închidere ermetic; Magazin: IKEA
Păstrează salata în locuri întunecate!
Cum se alege? Salata verde e vedeta sezonului. Când cumperi, alege salată tânără, sănătoasă, cu frunzele subţiri şi culoare vie.
Cum se păstrează? Salata se poate păstra într-un loc întunecat şi răcoros cum este frigiderul. Fereşte-o de umiditate sau apă pentru că se va veşteji repede. Salata nu ţine foarte mult timp, aşa că e recomandat să o consumi cât mai repede.
Sfatul specialistului: conţine multă vitamina C, fibre şi multe săruri minerale. Are proprietăţi revigorante şi dă organismului rezistenţă la infecţii şi virusuri.
«Mâncaţi cât mai multe legume!»Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare
Primăvara este momentul să diminuăm consumul de carne şi să creştem consumul de verdeţuri şi legume de sezon: ceapa verde, usturoiul verde, ridichile, salata, urzicile, mazărea nouă, fasole fideluţă etc.
Dintre alimentele primăverii prin efectele lor benefice organismului se remarcă frunzele de păpădie care tonifică, detoxifiază şi au proprietăţi hepatoprotectoare, leurda, urzica, usturoiul şi ceapa verde.
Acum este momentul să renunţăm la cărnuri, mezeluri şi mâncăruri grele şi să alegem salate pe bază de legume proaspete.