Uite cum să cumperi cea mai călduroasă pilotă
Suntem la jumătatea lunii septembrie şi, în curând, toamna îşi va intra în drepturi. În zilele următoare ne aşteaptă temperaturi scăzute care ne vor obliga să scoatem aşternuturile de pat groase: pilote, pături sau plăpumi. Iar pentru cine vrea să meargă la cumpărături, magazinele au venit deja cu primele oferte. Specialistul Click!, medicul dermatolog Mircea Tampa, ne spune cum să alegem cea mai călduroasă dar şi cea mai sănătoasă pilotă pentru sezonul rece.
Măsoară cu atenţie patul
Pentru a alege o pilotă potrivită, trebuie să cunoşti mărimea patului. Deci, măsoară-l cu mare atenţie! O pilotă bună trebuie să acopere patul şi să cadă peste marginile acestuia.
De asemenea, trebuie să ţii cont de numărul de persoane care dorm în pat: una sau două.
Alege o pilotă din puf sau pene
Pilotele umplute cu pene sau puf sunt foarte uşoare şi călduroase. Acestea sunt prevăzute cu cusături care formează romburi sau pătrate ce permit ca puful să fie distribuit în mod egal pe întreaga suprafaţă .
De asemenea, grosimea stratului atinge maximul de confort. Medicul dermatolog Mircea Tampa recomandă pilotele umplute cu puf sau pene. În cazul în care anumite persoane suferă de alergii, pot alege pilote din materiale sintetice hipoalergenice, care au un risc foarte scăzut de a determina acutizarea unor alergii.
Alege în funcţie de anotimp
Pilotele sunt de mai multe feluri: pot fi groase, potrivite numai iarna, mai simple şi chiar pilote pentru patru anotimpuri. Acestea din urmă sunt destinate persoanelor care suferă de diferite alergii, copiilor, persoanelor în vârstă sau oricăror persoane care preferă să doarmă pe un material ce nu conţine microbi, acarieni sau bacterii. Aceasta, deoarece pilota pentru patru anotimpuri este fabricată din microfibră şi se poate spăla la maşina de spălat la o temperatură de peste 90 de grade Celsius.
Pilota pentru patru anotimpuri, cea mai practică
Pilota pentru patru anotimpuri este realizată astfel încât să poată fi folosită în toate anotimpurile deoarece este compusă din două straturi: pilota de vară (umplută cu material siliconizat 120g/mp şi pilota de primăvară-toamnă umplută cu material siliconizat 200 g/mp.
Astfel, prin „lipirea" celor două straturi sau a celor două pilote cu ajutorul unei barete de tip arici, se obţine o pilotă pentru iarnă.
Ai plapumă? Uite cum o îngrijeşti
Plapuma, pentru că se spală şi se curăţă mult mai greu, trebuie îngrijită şi păstrată cu foarte mare atenţie. În primul rând, ea trebuie îmbrăcată într-un cearşaf natural, de preferat din bumbac.
În al doilea rând, plapuma se aeriseşte bine înainte de venirea sezonului rece şi se dă periodic la curăţat. Dacă avem o plapumă veche, aceasta trebuie păstrată într-un loc ferit de umezeală, pentru a nu prinde mucegai.
Acesta este un puternic alergizant! De aceea, păstrarea plapumei se va face într-un sac special, confecţionat din bumbac. În nici un caz nu păstraţi plapuma în saci de plastic!
Vremea se răceşte în întreaga ţară
Meteorologii anunţă pentru perioada 13-24 septembrie o răcire accentuată a vremii. Ne aşteaptă temperaturi scăzute mai ales în zona de vest, iar începând cu data de 15 septembrie va ploua pe arii extinse.
În Banat vom avea maxime de 19 grade Celsius în cursul zilei şi doar 15-12 grade noaptea. În Transilvania temperaturile nu vor depăşi 24-25 de grade ziua şi vor coborî noaptea până la 9-10 grade Celsius.
În Muntenia sunt aşteptate ploi de scurtă durată între 15-17 septembrie, iar în Moldova va ploua mai mult în jumătatea sudică a regiunii.
«Evită umplutura sintetică!» Mircea Tampa, medic dermatolog în cadrul Spitalului "Victor Babeş"
„Materialele sintetice favorizează transpiraţia, iar acest lucru poate duce la apariţia afecţiunilor micotice, candidoze genitale, infecţii bacteriene sau eczeme. Riscul de apariţie a acestor afecţiuni este cu atât mai mare cu cât contactul cu materialele sintetice este de mai lungă durată, cum este cazul lenjeriei de pat. Mai mult, contactul cu materialele sintetice poate determina accentuarea mâncărimii pielii în cazul persoanelor cu pielea uscată".
6 produse pe care le găseşti în magazine!
Produsele pe care le găsești în comerţ au preţuri care încep de la 100 de lei și ajung și până la 6-700 de lei, cele de lux.