Uite cum să prepari alimentele în siguranță!
10 mai 2020 19:49
Sănătate
Ultima actualizare:
Până acum nu s-au descoperit dovezi în privinţa răspândirii noului coronavirus prin mâncare, dar este bine să fim precauţi. Citeşte mai multe în numărul de mai al revistei Click! Sănătate!
Suntem conştienţi că putem preveni toxiinfecţiile alimentare spălând mâinile şi suprafeţele pe care urmează să preparăm mâncarea. Carnea crudă o separăm de alte alimente, gătim produsele la temperaturi diferite, în funcţie de alimente, şi depozităm hrana la rece, ca să nu se altereze. Odată cu apariţia virusului COVID-19, îngrijorările despre mâncarea noastră cea de toate zilele au început să se înmulţească.
- Virusul este distrus prin fierbere. Studiile recente arată că virusul SARS-CoV-2 este sensibil la preparare termică. Prin urmare, Organizaţia Mondială a Sănătăţii apreciază că nu este necesar să modifici durata de fierbere a unui preparat, în scopul de a distruge virusul. Agenţia Naţională de Securitate Sanitară în Alimentaţie, Mediu şi Muncă (ANSES) din Franţa notează că prepararea termică la temperatura de 63 de grade Celsius timp de 4 minute poate distruge noul coronavirus. Potrivit acestei autorităţi, este puţin probabil să contractezi SARS-CoV-2 prin alimentaţie.
- Spală bine fructele şi legumele. Dacă speli fructele şi legumele cu apă, eventual cu o perie specială pentru mere sau cartofi, reduci şi mai mult riscul de transmitere. Este posibil ca virusul să existe şi pe suprafaţa unui măr, dacă fructul a fost manevrat de o persoană bolnavă. Spălarea acestuia înainte consum, obicei sănătos practicat şi înainte de apariţia noului coronavirus, previne îmbolnăvirea. Oţetul nu distruge coronavirusul, în cazul în care te-ai gândit să îl foloseşti.
- Ne infectăm când luăm colete de la curier? Noul coronavirus e un virus respirator, transmisibil de la o persoană la alta prin picăturile emise prin strănut, tuse. E posibil ca o suprafaţă să fie atinsă de un bolnav, iar picăturile să rămână pe ambalaj. Riscul ca persoana care preia coletul să se infecteze e mic, dacă îşi dezinfectează mâinile după manevrarea pachetului. Conform unui studiu publicat “New England Journal of Medicine”, noul coronavirus rezistă 24 de ore pe carton, 2 zile pe inox şi 3 zile pe un tip de plastic dur numit polipropilenă. Pe suprafeţele din cupru, metal care în mod normal distruge bacteriile şi virusurile, coronavirusul a rezistat 4 ore. Se recomandă spălarea obiectelor comandate online sau achiziţionate din magazine, apoi spălarea pe mâini cu apă şi săpun.