Uite cum tratăm răceala de vară!

1 august 2016 20:32   Sănătate
Ultima actualizare:

E adevărat că iarnă ne îmbolnăvim frecvent, dar nici vara nu suntem feriţi de virozele estivale. Află din numărul de august al revistei “Click! Sănătate” care sunt paşii de urmat pentru a o trata.

Statul în bătaia aerului condiţionat, trecerea bruscă de la rece la căldura de afară, consumul de alimente şi lichide de la frigider sau răcorirea în apa rece de la ştrand, toate acestea pot favoriza o răceală în plin sezon estival. 

„În funcţie de microbul ce cauzează răceala, de localizarea şi severitatea acesteia, infecţiile respiratorii pot avea tablouri diferite, asociind variate simptome: dureri de gât, febră, tuse, secreţii nazale, stare generală alterată, dureri de cap etc.”, explică medicul Călin Ciubotaru.  Simptomele apar la 1 sau 2 zile după ce virusul a fost contractat şi se intensifică treptat, unele răceli putând să dureze 1-2 săptămâni până la vindecare. Pe lângă odihna într-o cameră aerisită şi nu supraîncălzită, trebuie să iei măsuri pentru fiecare neplăcere cu care te confrunţi. 

  • Ce elimină secreţiile nazale. În cazul în care îţi curge nasul, ai nevoie de produse care să scadă presiunea de la nivelul sinusurilor şi care ajută la eliminarea secreţiilor acumulate la nivelul acestora. Pentru asta, poţi folosi comprimate pe bază de extracte naturale de verbină, genţiană sau soc. De ajutor sunt şi inhalaţiile cu aburi, cât şi spray-urile descongestionante (care trebuie utilizate timp limitat, pentru a nu crea dependenţă).
  • Aşa scapi de frisoane şi febră. Temperatura corpului creşte când organismul se apără de un virus, de aceea apar febra şi frisoanele. Ce poţi face acasă? Compresele cu apă călduţă îţi pot ameliora starea. Totodată, consumă lichide pentru a preveni deshidratarea. Dacă temperatura depăşeşte 38,5 grade Celsius, mergi la medicul de familie. Fă acelaşi lucru şi dacă febra ţine mai mult de 72 de ore sau dacă ameţeşti sau nu mai poţi respira.
  • Cum ameliorezi tusea. Tusea apare când mucusul irită terminaţiile nervoase care se găsesc în gât. Recomandat e să nu apelezi la medicamentele pentru tuse, ci la produsele care conţin benzidamină, un antiinflamator nesteroidian care are şi un efect anestezic şi dezinfectant local. E bine ca atunci când te doare gâtul să bei lichide calde, şi nu fierbinţi. Altfel, iriţi şi mai tare gâtul.
Mai multe