Uite de ce ar trebui să mănânci cât mai mulţi struguri în acest sezon

25 septembrie 2014 17:56   Sănătate
Ultima actualizare:

Strugurii sunt vedetele incontestabile ale toamnei, iar beneficiile pe care le aduc sănătăţii sunt extrem de variate. Previn apariţia cancerului, a bolilor de inimă, reduc tensiunea arterială şi au efect de calmare a alergiilor. Iată de ce ar trebui să consumăm în acest sezon cât mai mulţi struguri!

Prevenţia cancerului

Strugurii conţin antioxidanţi puternici cunoscuţi sub denumirea de polifenoli, care pot încetini sau preveni multe tipuri de cancer, inclusiv cel de esofag, plămâni, gură, farinx, pancreas, prostată şi colon.

Prevenţia bolilor cardiace

Flavonoidul quercetin este un antiinflamator natural care, în nişte studii pe animale, a părut să reducă riscul aterosclerozei şi să protejeze împotriva pagubelor provocate de colesterolul LDL (lipoprotenie de joasă densitate). Quercetin ar putea avea şi beneficiul unor efecte anticancer. Totuşi, domeniul are nevoie de mai multe studii pe subiecţi umani înainte ca aceste rezultate să fie confirmate. Conţinutul ridicat de polifenol din struguri poate reduce şi riscul de boli cardiovasculare prin reducerea presiunii sangvine prin mecanisme antiinflamatoare. Fibrele şi potasiul din struguri ajută şi la sănătatea inimii. Creşterea aportului de potasiu, în combinaţie cu scăderea aportului de sodiu, este cea mai importantă schimbare în dietă pe care o poate face cineva care vrea să reducă riscul de boli cardiovasculare, potrivit lui Mark Houston, medic general şi profesor clinic asociat la Şcoala medicală Vanderbilt.

Reducerea tensiunii arteriale

În ceea ce priveşte o tensiune arterială ridicată, un aport scăzut de potasiu poate fi la fel de periculos ca un aport ridicat de sodiu. Datorită conţinutului ridicat de potasiu, strugurii sunt recomandaţi celor cu o tensiune arterială mare pentru combaterea efectelor sodiului asupra corpului. De asemenea, aportul ridicat de potasiu este asociat cu un risc cu 20 la sută mai mic de a muri, indiferent de cauză.

Alergii

Datorită efectelor antiinflamatoare ale quercetinului, consumul de struguri poate ajuta la atenuarea simptomelor de alergii. Nu există însă studii făcute pe oameni care să dovedească această teorie.

Neuropatia şi retinopatia diabetice

Câteva studii s-au arătat promiţătoare în ceea ce priveşte capacitatea resveratrolului de a proteja împotriva neuropatiei şi a retinopatiei diabetice, condiţii cauzate de un control slab asupra diabetului şi care afectează sever vederea. Cercetătorii au descoperit şi că resveratrolul este benefic pentru tratarea de Alzheimer, atenuând puseurile şi schimbările de stare asociate cu menopauza şi îmbunătăţind controlul asupra glucozei din sânge.

Mai multe