Uite de ce e bine să mănânci portocale. Au și efecte anticancerigene

10 ianuarie 2021 18:27   Sănătate
Ultima actualizare:

Citricele, în special portocalele, sunt în topul fructelor cu un conţinut mare de vitamina C. Tot în ele regăsim potasiu, magneziu, acid folic şi vitamine din complexul B, atât de necesare organismului. Sărace în calorii, dar pline de nutrienţi, portocalele contribuie la întărirea sistemului imunitar dar ajută şi la prevenirea altor boli.

Menţin inima sănătoasă 

Fibrele, potasiul, vitamina C şi colina din compoziţia portocalelor sunt substanţe care contribuie la menţinerea stării generale de sănătate, dar în special a sănătăţii inimii. Potrivit cercetărilor, consumul a peste 4000 mg de potasiu zilnic duce la un risc cu 50% mai redus de a face boli de inimă. Totodată, aportul considerabil de potasiu previne pierderea masei musculare, atacul cerebral, menţine sănătatea oaselor şi reduce riscul de formare a pietrelor la rinichi.

Consumul regulat de banane, portocale şi suc de portocale în primii doi ani de viaţă poate scădea riscul de apariţie a leucemiei. Fiind o sursă bogată în vitamina C, un puternic antioxidant, portocalele ajută, de asemenea, la combaterea radicalilor liberi responsabili de instalarea cancerului. Conţinutul crescut de fibre din portocale este benefic şi în prevenirea cancerului colorectal. 

Imunitate 

Vitamina C reprezintă 75% din totalul de vitamine pe care-l conţine o portocală, astfel că ajută foarte mult la combaterea răcelii şi a gripei, de aceea acest fruct nu ar trebui să lipsească din meniul zilnic mai ales în anotimpul rece. Întăreşte considerabil sistemul imunitar, iar răcelile şi gripa nu prea au şanse să se atingă de tine.

Beneficii în cosmetică 

Conţinutul crescut de vitamina C din portocale protejează pielea de efectul nociv al razelor soarelui şi al poluării, previne apariţia ridurilor şi îmbunătăţeşte textura pielii. Acest antioxidant joacă un rol esenţial în formarea colagenului, cel care asigură elasticitate pielii. Acidul citric are puternice efecte exfoliante, înlăturând cu succes celulele moarte de la suprafaţa pielii şi micşorând porii, prevenind astfel apariţia acneei. Ameliorează aspectul ridurilor şi catifelează pielea. Datorită antioxidanţilor din compoziţie, portocalele te protejează de efectul nociv al soarelui, protejându-ţi pielea de diverse probleme şi prevenind totodată cancerul de piele, scrie csid.ro.

Mai multe