Uite în cât timp se digeră alimentele pe care le mănânci!
Contează ce mănânci. Nutriționiștii vă recomandă să țineți cont de ordinea în care sunt consumate alimentele și nu veți avea probleme de digestie. Iată în cât timp se produce eliminarea completă a alimentelor.
Dacă doriți să nu aveți probleme cu digestia este nevoie să țineți cont de câteva recomandări foarte simple de la nutriționiști.
De pildă, alimentele crude se digeră mai rapid decât cele preparate prin fierbere sau prăjire. Legumele și fructele fermentează în stomac pe când produsele din carne, lactate și ouă intră în putrefacție, dacă stau prea mult în organism. Fermentația provoacă balonare, crampe și poate crește aciditatea corpului.
Alimentele sunt digerate în organism în ordinea în care au fost înghițite, așa că nu e bine să mâncați la început lactate al căror timp de digestie este foarte mare și pe urmă să mâncați o bucată de carne. Acea bucată de carne va fi digerată după ce vor fi digerate produsele lactate și va intra în putrefacție cauzând neplăceri organismului. Cel mai bine este să nu combinați produsele lactate cu nimic, spun nutriționiștii.
Iată în cât timp eliminăm alimentele!
Apa: ajunge imediat în intestineSucurile de fructe și legume: 15 – 20 de minuteSupa clară de legume: 15 – 20 de minuteSalate, legume sau fructe blenduite, pisate: 20 – 30 de minute
Pepenele roșu: 20 de minutePepenele galben: 30 de minutePortocalele, grapefruitul, strugurii: 30 de minuteMerele, perele, piersicile, cireșele: 40 de minuteSalata verde, roșiile, castravetele, țelina, ardeiul gras roșu și verde: 30 – 40 de minuteConopida, porumbul, varza: 45 de minuteMorcovii, guliile, sfecla, păstârnacul: 50 de minute.Cartoful, cartoful dulce, anghinarea, castanele: 60 de minuteLintea, mazărea, fasolea roșie: 90 de minuteSemințe de floarea soarelui, de dovleac, susan: 2 oreLaptele – 3 oreLapte degresat: 90 de minutePâinea – 3 oreOrezul fiert: 1-2 oreCiupercile: 5-6 oreCartofii prăjiți: 3 – 4 oreCartofii fierți: 3 oreCașcaval, parmezan, brânza tare: 4 – 5 ore
Gălbenușul de ou – 30 de minuteOul întreg – 45 de minutePeștele cod, cambula, fructe de mare – 30 de minutePeștele somon, hering (cei cu carnea grasă) – 45 – 60 de minuteCarnea de pui – 1 oră și 1/2 – 2 ore (fără pielițe)Carnea de curcan – 2 până la 2 ore și 1/4Carnea de miel, vită – între 3 și 4 oreCarnea de porc – 4 ore 1/2 – 5 oreCarnea de vânat – 5 ore.Sursa: bio-plafar.info