Uite meniul pentru un ficat sănătos!

13 martie 2012 15:13   Sănătate
Ultima actualizare:

Martie e ideal pentru o cură de detoxifiere. Poţi scăpa de toxinele acumulate în timpul iernii cu ajutorul plantelor. Citeşte mai multe despre cum intensifici efectul de detoxifiere în noul număr al revistei „Click! Sănătate".

„Curăţenia" de primăvară în corp trebuie să înceapă cu ficatul. Un ficat obosit îţi poate aduce mari probleme de sănătate. El este principalul organ de metabolizare a alimentelor, cel care transportă toxinele şi eliberează deşeurile din corp.

Cură de o lună

Fitoterapeutul Cristina Bălănescu recomandă o reţetă de detoxifiere a ficatului, care poate fi ţinută o zi pe săptămână, timp de o lună. În această zi se consumă:

 * dimineaţa - un suc din ridiche (150 g), un morcov, păstârnac şi pătrunjel câte 200 g. * prânz - supă-cremă de varză albă, preparată astfel: la 1,5 l de apă se adaugă 500 g de varză albă, un fir de praz, un morcov, un pătrunjel, o ţelină mică, o lingură de ulei; se pasează, se dă la rece şi se serveşte cu leuştean şi pătrunjel verde tocat mărunt sau cu piure de spanac cu ciuperci şi usturoi pisat.*  seara - salată de andive cu praz.

În această zi poţi bea apă plată şi ceai, cel puţin 2 litri, din următorul amestec de plante: gălbenele, rostopască, frunze de zmeur şi coada-calului. La 250 ml apă se adaugă o lingură din amestecul de mai sus.

Sucul de mere face bine rinichilor

Atenţie şi la sănătatea rinichilor! În fiecare zi trebuie să consumăm cel puţin 2 litri de apă pentru a ajuta rinichii să funcţioneze la capacitate maximă. Altfel, putem apela la cure periodice cu ceaiuri din plante, care au efect de purificare.

Timp de 3 zile se beau sucuri din mere, minimum 200 ml dimineaţa, după care se prepară un ceai din următorul amestec: muşeţel, coada-şoricelului, urzică, coada-calului şi strugurii ursului, în părţi egale.

Se beau 4 căni pe zi, la o oră după consumul de suc de mere. Infuzia se face din 250 ml de apă la o lingură de amestec de plante. Cura se efectuează săptămânal în timpul postului.

Mai multe