Uleiurile presate la rece sunt surse de revigorare
În funcţie de o serie de factori - preocupări profesionale, mediul în care trăim, vârsta, ritmul respiraţiei - pentru a enumera doar o parte dintre coordonatele pe care înaintăm în viaţa de fiecare zi, trebuie să ne alcătuim o dietă sănătoasă. Totuşi, sunt alimente care ne fac bine tuturor. De aceea este firesc să le introducem în meniul nostru de fiecare zi.
Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, precizează că uleiurile presate la rece sunt „ grăsimi bune", benefice pentru sănătatea organelor vitale, care ajută la dezvoltarea celulelor.
Din categoria acestor grăsimi numite şi alimente-medicament amintim: uleiul de măsline, uleiul de floarea-soarelui, uleiul de nucă, uleiul de susan şi, mai nou, uleiul de argan.
Uleiul de argan, cel mai puternic antioxidant
Apărut şi pe piaţa românească, uleiul de argan Bio este considerat cel mai valoros ulei din lume. Nu întâmplător, în ţara sa de origine, Maroc, a fost supranumit „aurul Marocului".
Pentru obţinerea unui kilogram de ulei de acest tip se folosesc fructele a şase arbori Argania Spinosa. Nutriţioniştii europeni consideră că uleiul de argan este cel mai important antioxodant, deoarece conţine cantităţi importante de acizi graşi Omega 3 şi Omega 6, precum şi vitaminele A, E şi F.
În urma cercetărilor recente, s-a constatat că dieta care conţine uleiul de argan completează şirul beneficiilor terapeutice: reduce cu 50% riscul de a dezvolta hipertensiunea arterială, scade nivelul colesterolului „rău" şi creşte nivelul colesterolului bun.
De asemenea, dacă este administrat la micul dejun, uleiul de argan protejează ficatul, acţionează ca un factor de saţietate (cu urmări anti-obezitate) şi neutralizează radicalii liberi. Nutriţioniştii din mai multe ţări europene recomandă folosirea externă a uleiului împotriva procesului de îmbătrânire.
În acelaţi scop, „leacul" este folosit cu succes în cosmetică contra ridurilor, pentru regenerarea părului şi a unghiilor.
Uleiul de nucă, un protector al bolilor de inimă
Când este administrat consecvent (20-40 g pe zi), efectul său terapeutic este considerabil, pentru că previne procesul de degradarea a pereţilor arteriali.
Prin aportul de minerale şi acţiunea sa hipoglicemiantă, acest tonic poate fi folosit de anemici, de diabetici şi de persoanele cu un program de muncă foarte încărcat. Specialiştii îl recomandă şi persoanelor afectate de instabilitate emoţională.
De curând a fost introdus în bucătăria românească uleiul de susan, o sursă de vitamina E, de acizi graşi esenţiali, de lecitină şi de minerale, pentru a enumera o parte dintre elementele componente cu o mare valoare terapeutică. Terapeuţii recomandă folosirea acestui ulei în prevenirea bolilor degenerative şi în creşterea imunităţii.