Un aliment integral: grâul încolţit

7 aprilie 2015 0:09   Sănătate
Ultima actualizare:

Aflat la vârsta patriarhilor biblici (a aniversat de curând 90 de ani), dr. Ovidiu Bojor ne dezvăluie unele dintre secretele vieţii lungi, sănătoase şi active, pe care le avem la îndemână în perioada de post.

Conţinând toate elementele necesare bunei funcţionări a organismului, grâul constituie baza alimentaţiei naturale. E indicat în toate afecţiunile cronice şi degenerative, în tulburările vegetative, în sterilitate, în afecţiunile neurologice, endocrine, digestive, renale, hepatice, cardiace. Pentru a profita de proprietăţile benefice ale grâului, acesta trebuie consumat sub formă de terci din uruială de grâu integral, de pâine neagră şi mai ales de grâu încolţit. Conţinutul în săruri minerale este în favoarea grâului încolţit.Pregătirea grâului. Se spală şi se pune într-un vas cu apă încropită, unde se lasă 24 de ore. Se clăteşte şi se pune într-o farfurie adâncă, având grijă de a-1 menţine umed. Se va clăti în fiecare zi. Grâul va germina - apariţia unui mic punct alb - în cel mult 3-4 zile în perioada postului de primăvară.Grâul încolţit nu se păstrează, trebuie pregătit zilnic. Se recomandă 1-3 linguriţe pe zi. În postul de primăvară se va consuma de la 15 până la 20 de zile.Grâul încolţit poate fi folosit în toate stările de demineralizare: anemie, astenie fizică şi intelectuală, creştere (copii şi adolescenţi), rahitism, tuberculoză, sarcină, alăptare.Grâul fiert (6 părţi) cu fasole (1 parte), orez (3 părţi) şi morcovi, toate fierte separat, apoi puse la cuptor şi preparate cu condimente este un excelent aliment de prânz.O reţetă universală, constituind o masă, e următoarea: 100 g grâu încolţit trecut prin maşină, 25 g miere, 25 g nuci (sau ulei de măsline, în caz de afecţiuni hepatice şi biliare), 500 g fructe.

Fierbeţi vegetalele în abur

Modul în care pregătim vegetalele e important atât în post, cât şi în perioada de dulce. Fierbând vegetalele direct în apă, acestea îşi pierd cea mai mare parte a mineralelor şi microelementelor absolut necesare organismului, fără a mai vorbi de vitamine şi enzime. Din acest motiv, e de preferat fierberea vegetalelor în abur (în vase din inox sau smălţuite, prevăzute cu site); timp de fierbere, cât mai scurt.

Mai multe