Un energizant de excepţie: cuişoarele, de la A la Z
Cuişoarele, adică bobocii uscaţi ai florii arborelui de cuişoare, sunt plante- medicament, eficiente într-o varietate de boli. De secole, terapeuţii chinezi foloseau cuişoarele pentru efectul lor antiseptic.
În secolul al VIII-lea, arabii făceau negoţ în Europa cu preţioasa mirodenie, iar medicii acelor timpuri le foloseau ca panaceu. (Denumirea de panaceu a fost acordată leacurilor care menţin sănătatea şi provine de la numele zeiţei de origine greacă Panacea, având rolul ipotetic de a vindeca toate bolile şi de a prelungi viaţa). Cuişoarele, muguri cu o aromă dulce-amăruie, conţin taninuri, betacaroten, flavonoide şi o substanţă foarte activă, conţinută de uleiul de cuişoare-eugenolul, în proporţie de 90 % . Datorită acestui complex de substanţe active, cuişoarele au proprietăţi terapeutice antivirale, antiseptice, antibacteriene, tonice, carminative şi antiulceroase, pentru a le enumera pe cele mai cunoscute.
„Cuişoarele sunt antioxidante foarte puternice, ele încarcă organismul cu energie, fortificând sistemul imunitar. În acelaşi timp, o cură de 30 de zile cu preparate care conţin cuişoare: compoturi, supe, ciorbe are un efect dovedit în combaterea infecţiilor, inflamaţiilor, în prevenirea formării cheagurilor de sânge şi a îmbătrânirii premature. Când sunt adăugate în preparatele culinare cu carne, cuişoarele prelungesc termenul de valabilitate al acestora. Pentru virtuţile lor antibacteriene, calmante sau sudorifice, recomand cuişoarele în tratarea răcelilor, a oricăror afecţiuni respiratorii şi digestive (precum colita de putrefacţie şi balonarea) sau în infecţiile ORL. Pulberea de cuişoare, adăugată în salatele de fructe şi în punciul de citrice calmează tusea, astmul, durerile de cap sau pe cele cauzate de măsele şi de sinuzită, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie. Un recent studiu american, realizat de specialiştii de la Universitatea Pennsylvania, arată că prezenţa unor condimente, (cuişoare, scorţişoară) cu o mare concentraţie de antioxidanţi, în supe, în ciorbe etc, combate efectul
Reţeta săptămânii
Ficăţei de pui cu mere şi cuişoare
Timp de preparare : 45 de minute
Calorii : 180/porţia
Ingrediente: 500 g ficăţei de pui, două cepe, două mere, o linguriţă de cuişoare, 100 ml vin alb, şase linguri cu ulei de măsline.
Preparare: Ficăţeii spălaţi şi curăţaţi de pieliţe se pun într-o cratiţă şi se înăbuşesc cu uleiul şi cu o cană cu apă la foc mic. După zece minute, se adaugă ceapa tăiată peştişor, merele tăiate cubuleţe şi cuişoarele adăugând apă cât să acopere ingredientele. Când acestea s-au fiert, se toarnă şi vinul. Fiecare porţie de ficăţei se serveşte cu o garnitură de cartofi.