Un pahar cu vin pe zi ţine doctorul departe
Despre vinul obţinut din struguri se spune că „un litru conţine a opta parte din raţia alimentară şi nouă zecimi din buna dispoziţie“. Cu alte cuvinte, vinul, consumat cu moderaţie, poate aduce unele beneficii asupra sănătăţii.
Consumatorii de vin sunt, în general, mai sănătoşi şi au parte de o viaţă mai lungă, scrie cercetătorul britanic Roger Corder în cartea sa „Dieta cu vin. Un ghid complet pentru nutriţie şi stil de viaţă“. În completare, omul de ştiinţă aminteşte spusele chimistului francez Louis Pasteur: „Vinul este cea mai sănătoasă şi mai curată băutură“. Însă virtuţile terapeutice ale vinului sunt influenţate de cantitatea consumată. În secolul al XI-lea, medicul elveţian Paracelsus afirma că vinul este „un aliment, un medicament şi o otravă – diferenţa constă în cantitate“.Consumă-l cu moderaţieVinul poate fi considerat medicament atâta timp cât este consumat cu moderaţie. Se recomandă un consum de cel mult un pahar de 125 ml de vin roşu pentru femei şi cel mult două pahare de 125 ml de vin roşu pentru bărbaţi, zilnic.
Un studiu italian a raportat, după 30 de ani de cercetări, că un consum moderat de vin creşte speranţa de viaţă. Concluzia a venit după ţinerea sub observaţie a 1.536 de bărbaţi, cu vârste cuprinse între 45 şi 64 de ani. 97% din bărbaţi au consumat 4 pahare de vin pe zi, la intervale de timp, nu toate o dată. Descoperirea a fost uimitoare: băutorii de vin roşu au trăit cu 6 ani mai mult, în comparaţie cu bărbaţii care nu au consumat alcool, în special, vin roşu.
Când este vinul medicamentDe unde vine puterea vinului de a reîntineri organismul? De departe, resveratrolul conţinut aduce cele mai multe efecte benefice pentru corp şi minte.