Un studiu realizat pe mii de gemeni a scos la iveală legătura dintre fructe, legume și depresie. Descoperirea uluitoare a experților
Un studiu realizat pe mai mulți gemeni a scos la iveală legătura dintre consumul de fructe și depresia.
Consumul de fructe și legume ar putea reduce depresia?
Consumul ridicat de fructe și legume este asociat cu un risc mai mic de apariție a depresiei.
Creatorii studiului, conduși de UNSW Syndey (Australia) au analizat peste 3.000 de gemeni de peste 45 de ani și au observat legătura dintre fructe și depresie.
„Un consum mai ridicat de fructe și legume poate proteja împotriva simptomelor depresive”, este concluzia studiului.
„Aceste descoperiri oferă încă un argument pentru creșterea consumului de fructe și legume la adulții de peste 45 de ani”, declară dr. Annabel Matison, principala autoare a studiului.
Gemenii care consumă mai multe fructe și legume, fac sport și consumă mai puțin alcool vor avea întotdeauna o stare de bine.
„Gemenii împart între 50-100% din fondul genetic și, atunci când sunt crescuți împreună, împărtășesc același mediu familial. Acest design ajută la eliminarea influențelor nedorite, cum ar fi statutul socio-economic din copilărie”, spune dr. Karen Mather, coautoare a studiului.
Beneficiile fructelor și legumelor pentru psihic
Cu toții ar trebui să știm că fructele și legumele au fibre, vitamine, micronutrienți și susțin microbul intestinal. Mai mult, ele combat stresul oxidativ și îmbunătățesc starea psihică.
„Influența microbiomului intestinal asupra depresiei, ca urmare a inflamației sistemice și neuroinflamației, este din ce în ce mai bine înțeleasă”, spune dr. Matison.
Pe de altă parte, cercetătorii afirmă:
„Este necesară o cercetare suplimentară pentru a înțelege relația dintre consumul de cartofi și depresie”.
Chiar dacă fructele și legumele au o mulțime de beneficii, oamenii din Australia, Europa și America de Nord nu le consumă cu regularitate. De exemplu, în Scandinavia consumul mediu este mai mic de jumătate din doza recomandată de OMS, potrivit IFL Science.
De asemenea, conform informațiilor oferite de dr. Matison, încă nu este clar dacă simptomele depresive pot fi reduse prin creșterea consumului de fructe și legume.