Unt sau margarină: pe care să incluzi în alimentația ta
Nu puține sunt sortimetele de unt și de margarină pe care le găsești pe rafturile magazinelor, de unde și dificultatea de a alege cel mai sănătos produs pentru tine și familia ta.
Studiile sunt cele care pot da un răspuns cel mai aproape de adevăr. Pe vremuri, oamenii consumau unt proaspăt, preparat din lapte nepasteurizat. Cel mai sănătos unt era considerat cel de capră, animalul care nu face cancer.
Ce spun specialiștii
De-a lungul vremii, o serie de studii au tot încercat să prevină populația cu privire la pericolele consumului de unt sau de margarină. Un studiu recent despre cât de bune sunt grăsimile saturate, găsite și în unt, a fost făcut de Journal of the American College of Cardiology. Acest studiu, care vizează și consumul de unt poate da anumite răspunsuri.
Studiul a fost efectuat pe o durată de trei decenii în care participanții, 85 de mii de femei și 43 de mii de bărbați, au fost evaluați la fiecare patru ani pentru a vedea cum s-au schimbat obișnuințele alimentare și bolile apărute în urma acestora. Toți participanții la studiu erau sănătoși atunci când au început.
Rezultatele studiului au arătat că atunci când participanții au înlocuit 5% din grăsimile saturate cu grăsimi polinesaturate, precum cele din nuci, riscul de a dezvolta boli de inimă a scăzut cu 25%. Iar atunci când au înlocuit tot 5% din grăsimile saturate cu grăsimi mononesaturate, găsite în nuci sau ulei de măsline, riscul scădea cu 15%.
Ce să alegi – unt sau margarină?
Pe scurt, ceea ce oamenii de știință de la Harvard au descoperit este faptul că tot ceea ce mănânci, în loc de grăsimi saturate, care se găsesc în lapte, brânză, carne și unt, contează la fel de mult pentru inima ta ca și cantitatea de grăsimi saturate din dieta ta obișnuită. Așadar, sănătatea depinde de alimentația de zi cu zi și de echilibrul pe care un om trebuie să îl mențină pentru a evita îmbolnăvirea.
Află pe clicksanatate.ro dacă să incluzi untul sau margarina în dieta ta