Untul clarificat protejează inima

21 septembrie 2015 22:11   Sănătate
Ultima actualizare:

Specialistul Click!, dr. Ovidiu Chiş, ne vorbeşte astăzi despre beneficiile pentru sănătate ale unui ingredient de bază în medicina tradiţională indiană, untul clarificat.

Untul este un produs natural, obţinut din lapte nefiert, care conţine, prin urmare, numeroase enzime, vitamine şi microelemente. Lipidele din unt sunt nedegradate, fiind compatibile cu necesităţile organismului. Untul clarificat (untul topit) este modul ideal de preparare a untului, atât pentru o păstrare mai bună, cât şi pentru prepararea remediilor din plante folosite în procedeele tradiţionale din medicina Ayurveda. Iată câteva dintre motivele pentru care ar trebui să includeţi untul clarificat în alimentaţie:           

  • E sănătos şi hrănitor. 
  • Este un excelent stimulator al apetitului şi dă gust bun alimentelor. 
  • Ajută la digestie, deoarece stimulează secreţia sucurilor digestive.
  • Stimulează inteligenţa şi memoria. 
  • Protejează aparatul cardiovascular.
  • Consumat cu lapte cald, elimină constipaţia. 
  • Asociat cu diferite plante medicinale, untul clarificat conduce proprietăţile lor terapeutice către ţesuturi.

În medicina tradiţională indiană, untul clarificat este folosit ca medicament, în special în combinaţie cu diferite plante medicinale, precum lemnul dulce şi obligeana. Este recomandat în tratamentul mai multor afecţiuni (tulburări ale sistemului nervos, epilepsie, dureri de cap, boli ale urechilor şi nasului, arsuri, paralizie facială, sterilitate primară la femei, boli de piele, diaree, dizenterie, astenie), în terapiile de reîntinerire şi în cele de purificare. 

Cum se prepară untul clarificat

1/2 kg de unt cu 80% grăsime se pune la fiert la foc mic sau pe baie de abur. După ce a început să fiarbă, se lasă încă 15-20  minute. În timpul fierberii se amestecă, pentru a nu se prinde de fundul vasului. Spuma care se ridică la suprafaţă poate fi colectată şi consumată în ziua respectivă. Untul capătă treptat o nuanţă aurie. Este gata atunci când aspectul tulbure devine clar. Dacă picuraţi puţină apă, aceasta va începe să pocnească, semn că temperatura este mai mare de 100˚C. Este momentul în care trebuie să luaţi vasul de pe foc. Dacă folosiţi unt cu 65% grăsime, este posibil ca preparatul să mai conţină apă. Se lasă la răcit, până se separă untul de apă. Dacă este bine preparat şi nu intră în contact cu apa, untul clarificat nu trebuie să fie ţinut la frigider, pentru că poate fi păstrat mai multe luni de zile fără să se altereze. 

Mai multe