Urmează sfaturile acestea şi te vei lăsa de fumat

28 noiembrie 2016 14:39   Sănătate
Ultima actualizare:

Dacă eşti fumător, probabil că eşti sătul să-i tot auzi pe cei din jur cum te îndeamnă să te laşi de fumat. Unii dintre noi nu vor, alţii şi-ar dori dar nu pot s-o facă. Dacă eşti dependent de nicotină, iată mai jos 14 sfaturi care ar putea să te ajute să renunţi la acest obicei atât de nesănătos.

Ia înghiţituri de apă rece şi mese scurte

După ce se lasă de fumat, multe persoane aleg să bea lichidele cu paiul, gest care le  ajută să înlocuioască ticul unui fumător. Specialiştii recomandă, în acelaşi timp, servirea meselor scurte, slabe şi sănătoase pentru a evita luarea în greutate. Luarea în greutate poate genera un alt stres interior, care va fi combătut tot prin fumat, aşadar este bine să-l evităm din start.

Notează pe o foaie recompensele

Imediat ce ai trecut de cealaltă parte a baricadei, notează-ţi avantajele vieţii de nefumător, de îndată cum le observi. Această listă poate include fie sentimentul de a deţine controlul, economisirea banilor, corpul revigorat, senzaţia de a mirosi bine etc. Atunci când simţi nevoia de a trage un fum, adu-ţi aminte de această listă şi consult-o.

Spală-te des pe dinţi

Poate avantajul principal al trecerii de la o viaţă de fumător la una de nefumător este respiraţia plăcută. Fostul fumător se va simţi confortabil în această postură, iar spălatul pe dinţi îl va ajuta să elimine predispoziţia de a aprinde o ţigară.

Evită alcoolul!

Băutura este unul dintre cele mai obişnuite moduri care-i determină pe oameni să revină la fumat. Alcoolul distruge auto-controlul, iar asta îţi poate afecta angajamentul de a renunţa. De asemenea, mulţi oameni asociază acţiunea de a bea cu fumatul, aşa că este posibil să te impulsioneze să-ţi aprinzi o ţigară.

Găseşte-ţi propria zonă de nefumători

Din fericire, datorită legii contra fumatului în spaţii închise, nu mai este atât de greu să găseşti un loc în care oamenii fumează. Când intervine nevoia de a fuma, du-te undeva unde nu ai voie să-ţi aprinzi ţigara, de exemplu la film, bibliotecă, într-un magazin sau restaurant.

Aminteşte-ţi motivele pentru care ai renunţat la fumat

Fă o listă cu toate motivele pentru care te-ai lăsat de fumat. Notează aceste motive pe foi de hârtie şi aşază aceste foi în locuri diferite, dar mai ales acolo unde îţi petreci mai mult timpul: bucătărie, birou, la oglinda din baie etc. Pune-le undeva unde îţi va fi uşor să le vezi, pentru a-ţi aminti oriunde te duci. Unii foşti fumători spun că li s-a părut util să pună poze cu familia şi cei dragi, alături de motive.

Fii activ în fiecare zi

Exerciţiul fizic este o distragere puternică de la pofte. Atunci când corpul este activ, transmite substanţe naturale care îţi îmbunătăţesc starea de spirit şi elimină stresul. Mersul este cea mai uşoară formă de exerciţiu fizic pentru majoritatea oamenilor. Totuşi, dacă îţi alegi activităţi diferite, acest lucru te poate ajuta să rămâi motivat. Rezervă-ţi timp pentru a fi activ fizic, în special în prima lună după ce ai renunţat la fumat.

Umple-ţi agenda!

În primele săptămâni de la renunţarea la acest obicei nociv, umple-ţi zilele cu activităţi pe care vrei să le faci. Fă-ţi planuri să iei masa cu prietenii sau familia şi încearcă să stai cât mai departe de tentaţiile fumatului. Cu cât eşti mai ocupat, cu atât vei fi mai distras de la nevoia de a fuma.

Rontăieli sănătoase

O parte din nevoia de a fuma este să ai ceva în gură. În locul unei ţigări foloseşte o gumă de mestecat fără zahăr, bomboane sau gustări sănătoase. Asigură-te că ai mereu ceva la tine de ronţăit, dar alege cu mare grijă snacsurile. Optează pentru legume, fructe şi alte ronţăieli fără zahăr.

Stabileşte-ţi un colac de salvare

Roagă pe cineva să fie lângă tine atunci când ai nevoie de sprijin. Cea mai bună alegere este un prieten fost fumător care te înţelege şi ştie exact prin ce treci. Însă oricine ţine la tine şi vrea să treci peste momentele grele îţi va fi de ajutor.

Limitează consumul de cafeină

Cafeina îi ajută pe unii oameni să înceapă ziua şi îi menţine alerţi atunci când sunt obosiţi. Dar pe alţii îi face să se simtă tensionaţi, stresaţi şi nervoşi. Află că dacă renunţi la fumat, aceste simptome date de cofeină se pot agrava. Aşadar, ai grijă la câtă cafea bei!

Ai grijă la indispoziţii

Emoţiile negative – stresul, furia, frustarea – sunt un alt motiv comun pentru care oamenii se întorc la fumat. Cu toţii avem indispoziţii şi sunt şanse să le simţi mai acut în primele săptămâni după ce te-ai lăsat de fumat. Găseşte modalităţi de a te distrage! Încearcă să faci lucruri care să te bucure, care să-ţi creeze o stare de confort psihic.

Evită agitatorii

Cu toate că prietenii şi familia ar trebui să te sprijine, nu o fac întotdeauna. Unii oameni se pot simţi ameninţaţi de decizia ta de a te lăsa de fumat. Ar putea chiar să încerce să submineze cele mai bune eforturi ale tale. Dacă simţi că există astfel de oameni în viaţa ta, evită-i. Dacă asta nu se poate, stai la o discuţie cu ei şi explică-le de ce renunţarea este atât de importantă pentru tine.

Ai răbdare şi rămâi pe drumul tău

Odată ce treci de primele două săptămâni, eşti pe drum către o viaţă eliberată de dependenţa de fumat. Dar fii pregătit în cazul în care eziţi. Aminteşte-ţi: o scăpare nu înseamnă că ai eşuat. Dar ia în considerare ce a mers prost. Apoi, gândeşte-te la modalităţi de a preveni ca aceeaşi problemă să se întâmple din nou.

Mai multe