Usturoiul, principalul aliat în lupta cu infecţiile

17 decembrie 2018 20:14   Sănătate
Ultima actualizare:

Când vine vorba de lupta cu infecţiile, cu virusurile şi bacteriile, usturoiul este unul dintre cele mai puternice alimente în acest sens. Mai mult, de-a lungul timpului, el şi-a dovedit eficienţa şi în digestie, hipertensiune sau afecţiuni ale sistemului nervos. Iată de ce e bine să consumi usturoi!

  • Ajută digestia. Datorită alicinei, substanţa care dă iuţeala şi mirosul specifice usturoiului, acest condiment ajută organismul în procesul de digestie. Potrivit studiilor, alicina contribuie şi la pierderea în greutate, pentru că reduce apetitul.
  • Vindecă răcelile şi gripa. Usturoiul ajută la întărirea sistemului imunitar, ceea ce înseamnă că organismul luptă mai uşor cu infecţiile din organism, deci şi cu virusurile şi bacteriile care provoacă răceli şi gripă. Studiile arată că persoanele care au luat suplimente alimentare pe bază de usturoi au redus numărul răcelilor cu până la 63%, spre deosebire de cele care au luat suplimente placebo. 
  • De ajutor în hipertensiune. Simptomele hipertensiunii arteriale pot fi reduse simţitor cu ajutorul usturoiului, au arătat mai multe studii, datorită conţinutului de mangan, dar şi seleniu. Oamenii de ştiinţă spun că este indicat să consumăm patru căţei de usturoi, zilnic.
  • Reduce colesterolul rău. Un alt beneficiu al usturoiului este de a reduce nivelul de colesterol ”rău”, LDL, din corp, substanţă care poate favoriza apariţia afecţiunilor cardiovasculare. Mai multe studii au arătat că persoanele care primeau suplimente cu usturoi în fiecare zi au avut un nivel mai scăzut de colesterol ”rău” şi colesterol total cu până la 15%.
  • Previne maladia Alzheimer. Antioxidanţii care se găsesc în acest condiment ajută la neutralizarea radicalilor liberi, răspunzători pentru îmbătrânirea prematură. Usturoiul ajută şi la combaterea stresului oxidativ, care duce la deteriorarea celulelor. Astfel, poate reduce semnificativ riscul apariţiei unor afecţiuni ale sistemului nervos, precum maladia Alzheimer şi demenţa.
  • Creşte rezistenţa organismului. În urma unei cercetări din anul 2005, s-a arătat că persoanele care sufereau din cauza unor boli de inimă care au primit capsule cu ulei de usturoi timp de şase săptămâni şi-au îmbunătăţit capacitatea de rezistenţă la efort. De asemenea, o altă cercetare a sugerat că oboseala care apare după efortul fizic poate să fie redusă cu ajutorul usturoiului, conform www.sfatulmedicului.ro.
Mai multe