Utilizări nebănuite ale seminţelor de chia

23 noiembrie 2019 19:36   Sănătate
Ultima actualizare:

Seminţele de chia nu sunt doar un moft, o fiţă a vegetarienilor. Sunt superalimente utilizate de mii de ani, cu multiple beneficii pentru sănătate. Chiar şi numele lor provine din limba mayaşilor, însemnând “putere”. Iată ce efecte au şi în câte feluri le poţi utiliza!

Seminţele de chia conţin de 5 ori mai mult calciu decât laptele, de 3 ori mai mulţi antioxidanţi decât afinele sau murele, de 3 ori mai mult fier decât spanacul şi de două ori mai mult potasiu decât bananele. În plus, sunt bogate în Omega 3 şi nu conţin deloc gluten. Au efect antioxidant, scad colesterolul şi tensiunea arterială, ameliorează durerile articulare şi menţin sănătatea oaselor, dau energie şi oferă o senzaţie de saţietate. Doza recomandată e de 20 g seminţe pe zi, iar pentru a te bucura din plin de toate beneficiile lor este suficient să le incluzi în alimentaţia ta de 3 ori pe săptămână. Au un gust neutru, astfel că se pot consuma în preparate variate, de la supe la feluri de bază şi deserturi.

  • În salate. Presară 1-2 linguri de seminţe de chia pentru a avea o paletă mai largă de nutrienţi la masă şi pentru a spori senzaţia de saţietate.
  • În clătite, biscuiţi sau prăjituri. La reţeta tradiţională a preparatului, adaugă şi seminţe de chia, pentru a obţine un preparat mai sănătos.
  • Sub formă de gel. Amestecă seminţe de chia şi puţină apă cu mixerul şi vei obţine un gel deosebit de săţios care poate fi adăugat în sosuri sau în jeleuri.
  • La micul dejun. Se pot adăuga în laptele cu cereale, în smoothie-uri sau se poate prepara o budincă de chia din lapte vegetal cu 2-3 linguri de seminţe lăsate la hidratat. 
  • Ca substitut pentru ouă. Da, ai auzit bine! Amestecate cu apă, sunt un înlocuitor excelent pentru ouă în preparate unde serveşte drept crustă. La o lingură de seminţe se adaugă 3 linguri de apă şi se lasă 15 minute la hidratat înainte de folosire.
  • Sub formă de făină. Seminţele măcinate pot fi utilizate şi pentru a înlocui pesmetul din unele reţete.
Mai multe