Vaccinul antigripal, salvator pentru gravide. Când e cel mai bun moment să îl facă
În fiecare an, odată cu debutul sezonului rece, întreaga lume medicală recomandă și încurajează vaccinarea antigripală. Anul acesta cu atât mai mult cu cât, în contextul pandemiei de COVID-19, există riscul suprapunerii celor două virusuri. Situația este mai delicată în cazul femeilor însărcinate. Multe se gândesc cu reticență la vaccin, nu știu cât de sigur este pentru făt, se tem de eventuale efecte adverse. Iată ce le răspunde medicul Andreas Vythoulkas!
Gravidele sunt în categorie de risc
Grupele aflate la risc de îmbolnăvire de gripă au rămas aceleași, doar compoziția vaccinului se schimbă anual, fiind revizuită și actualizată în funcție de tipul virusului aflat în circulație. O categorie aparte, foarte expusă îmbolnăvirii, o reprezintă femeile însărcinate. Lucrurile sunt cu atât mai sensibile în cazul lor, cu cât nu este vorba doar despre sănătatea viitoarei mame, ci și de cea a fătului. Uneori chiar și de viața lui. Modificările sistemului imunitar, cele biochimice, mecanice și hemodinamice, cele ale inimii și plămânilor în timpul sarcinii, fac ca gravidele (dar și lăuzele) să fie mai predispuse la forme severe ale gripei, inclusiv dintre cele care necesită spitalizare.
Vaccinarea se recomandă după 14 săptămâni de sarcină
Vaccinarea antigripală este recomandată femeilor gravide care în sezonul de gripă au peste 14 săptămâni de sarcină, spune medicul dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare infertilitate.
„Prioritară este protejarea femeilor aflate în al doilea și al treilea trimestru de sarcina, pentru că atunci imunitatea începe să scadă și lucrurile devin mai complicate pentru femeia gravidă. Totuși, fiind vorba despre un virus inactivat, vaccinarea în primul trimestru de sarcină nu este complet neindicată, mai cu seamă pentru femeile care au patologii anterioare sarcinii care fac obligatorie vaccinarea. Doar că e mai potrivit să aștepte până în cel de-al doilea trimestru, pentru ca sarcina să fie sigură, viabilă”, explică medicul. Până când se pot vaccina în siguranță, gravidelor le este recomandat să evite locurile aglomerate, să aibă o alimentație echilibrată, bogată mai ales în fructe, legume, proteine, odihnă și hidratare.
Gripa, periculoasă pentru făt
„Gripa poate fi dăunătoare în special pentru făt, sau mai degrabă pentru el”, atrage atenția dr. Andreas Vythoulkas. „Dacă ne referim fie și numai la cel mai comun simptom al gripei, febra, trebuie avertizat că ea crește riscul așa-numitului defect de tub neural, o malformație care constă într-o deschizătură sau iregularitate la nivelul coloanei vertebrale, ce perturbă sistemul natural de protecție a coloanei și creierului. Iar dacă ține cont și faptul că multe medicamente antivirale sunt contraindicate în sarcină, cu atât mai importantă este prevenția, adică vaccinarea”.
Beneficiile vaccinării
- Studiile au demonstrat că vaccinarea reduce cu până la jumătate riscul de infecție respiratorie acută asociată cu gripa la femeile gravide și cu 40% pe cel de spitalizare ca urmare a complicațiilor acesteia. Mai mult, o gripă contractată în timpul sarcinii crește periculos de mult riscul de avort, de naștere prematură sau de a aduce pe lume un copil cu o greutate mică.
- Vaccinarea antigripală a gravidei ajută, de asemenea, și la protejarea copilului de gripă, după naștere. Și asta pentru că o mamă imunizată antigripal va transmite în timpul sarcinii, prin placentă, anticorpi copilului ei. Anticorpi cu atât mai necesari nou născutului cu cât, până la vârsta de șase luni, el nu va putea fi vaccinat antigripal.
- Mai trebuie subliniat faptul că un număr impresionant de mare de studii științifice au demonstrat că vaccinarea antigripală a femeii însărcinate este sigură și NU crește riscul de avort spontan. Pe când gripa, da.
Contraindicații și efecte secundare ale vaccinului antigripal
Efectele secundare ale vaccinării antigripale a gravidelor sunt similare celor pe care le experimentează oricare altă categorie de persoane și includ ușoară roșeață și durere la locul inoculării, febră ușoară, dureri musculare și de cap, eventual greață și stare de oboseală. Aceste efecte secundare apar la scurt timp după vaccinare și nu durează mai mult de una – două zile.
Singura contraindicație pentru vaccinarea antigripală a gravidei o reprezintă alergia severă la oricare dintre componentele vaccinului, inclusiv la proteina din ou.