Vaccinul Valneva cu virus întreg, eficient împotriva Covid-19, fără efectele secundare provocate de AstraZeneca

18 octombrie 2021 12:26   Sănătate
Ultima actualizare:

Rezultatele clinice publicate luni arată că vaccin ul Valneva cu virus întreg provoacă un răspuns imunitar puternic, cu efecte secundare semnificativ mai puține decât cel produs de Oxford/AstraZeneca, scrie Financial Times, citat de Hotnews.ro.

Primele date din testele de faza a treia arată că participanții care au primit vaccinul Valneva au avut mai mulți anticorpi neutralizanți decât cei inoculați cu AstraZeneca.

Adam Finn, profesor la Universitatea Bristol și lider al echipei de testare clinică, a declarat că răspunsul imun a fost ”atât impresionant, cât și deosebit de încurajator”.

”Aceasta este o abordare mult mai tradițională a producției de vaccinuri decât cea a vaccinurilor folosite până acum în Marea Britanie, Europa și America de Nord, și aceste rezultate sugerează că acest vaccin candidat este pe cale să joace un rol important în învingerea pandemiei”, a adăugat acesta, potrivit articolului citat de Hotnews.ro.

Compania a cerut autorizarea vaccinului Valneva în UE

Acest vaccin folosește tehnologia virusului întreg, inactivat, iar compania îl testează în comparație cu AstraZeneca, un produs deja aprobat în numeroase țări, nu în comparație cu un grup care primește placebo.

Valneva a început demersurile prin care cere aprobarea vaccinului său în Marea Britanie și se pregătește să solicite și aprobarea condiționată a Uniunii Europene.

Niciun caz grav de Covid-19 nu a fost înregistrat în cadrul testelor de faza a treia, făcute pe mai mult de 4.600 de participanți.

Vaccinul Valneva are puține efecte secundare

Participanții la testele clinice ce au primit vaccinul Valneva au suferit în număr mult mai mic efecte secundare, nefiind consemnat niciun caz advers grav.

”Aceste rezultate confirmă avantajele adesea asociate cu vaccinurile cu virus întreg inactivat”, a adăugat acesta.

Valneva a spus că pregătește teste clinice pentru copii cu vârste între 5 și 12 ani și o altă serie de teste clinice pentru a evalua performața vaccinului său, intitulat VLA2001, la cei care au nevoie de o doză booster.

Citește și:

Lista reacțiilor adverse ale celor 3 vaccinuri care se fac în România

Mai multe