Varicela - totul despre cea mai cunoscuta boală a copilăriei

3 aprilie 2019 14:39   Sănătate
Ultima actualizare:

Varicela este cunoscută în termeni populari ca„vărsatul de vânt” şi este una dintre bolile comune ale copilăriei. Este cauzată de virusul Varicelo-Zosterian şi are o răspândire foarte largă. Simptomul cel mai uşor de recunoscut constă în erupţiile specifice, sub formă de vezicule roşiatice. Medicii spun că singura metodă eficientă prin care ne putem feri de această boală este vaccinul.

Varicela nu este o boală extrem de periculoasă, însă îi dă pacientului o stare de disconfort și este extrrem de contagioasă. 

Cum se transmite varicela 

Varicela se transmite pe calea aerului şi este extrem de contagioasă, având  o rată de răspândire de 95 %.„Adică dacă într-o cameră sunt 100 de oameni şi unul trece unul cu varicelă pe acolo, după  o perioadă de incubaţie între 14 şi 21 de zile, 95 de oameni din cei 100 au şansa să facă varicelă”, a explicat managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş, prof. dr. Adrian Streinu Cercel .

Şi pentru că este vorba despre o boală foarte contagioasa, virusul Varicelo-Zosterian poate fi contactat cu uşurinţă de copiii şi de adulţii care nu au fost imunizaţi prin vaccinare sau care nu au avut niciodată această  boală.

Statisticile arată că sunt expuse riscului de a face varicelă persoanele care locuiesc împreună cu o persoană contaminată sau care intră în contact cu o astfel de persoană.

Copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 10 ani, persoanele care nu au făcut vreodată această boală şi cele acre au imunitatea scăzută sunt cele mai susceptibile de a face varicelă.

Varicela se transmite în special prin tuse, strănut şi salivă, iar curenţii de aer au un rol important în transmiteerea virusului, acesta fiind şi motivul pentru care numele popular al bolii este vărsatul de vânt. Trebuie ţinut cont de faptul că şi obiectele contaminate transmit boala la contactul cu acestea.

În cazuri mai rare, varicela poate fi transmisaă şi prin secreţiile care apar dacă veziculele de pe piele sunt rupte.

Însă trebuie ştiut faptul că, deşi un individ poate face varicelă o dată în viaţă, virusul care o cauzează nu este niciodată eliminat din organism.

Ce simptome are varicela

Medicii spun că după  perioada de incubaţie de 14-21 de zile, începe perioada aşa-numită: „invazie” care poate dura o zi sau două. În acest timp apare o indispoziţie generală, inapetenţă (lipsa poftei de mâncare), oboseală, dureri de cap, febră de 38 -39,5 grade, însoţită de convulsii şi frisoane. După aceste stări vine perioada de erupţie, când tot corpul este acoperit cu bube mici care se transformă în vezicule pline cu lichid incolor. Erupţia provoacă mâncărimi şi disconfort. Apoi acest lichid se resoarbe lăsând în urmă cruste. Acestea nu mai sunt infecţioase şi vor cădea în 7-10 zile.

Cum se tratează varicela  

Fiind vorba despre un virus, varicela se tratează cu antivirale, iar mâncărimea se mai ameliorează cu tamponarea cu pudră mentolată dar şi cu medicamente antihistaminice, precum Aerius, Claritin sau Zyrtec.

Prima etapa a tratamentului constă însă în izolarea bolnavului la domiciliu până l acăderea ultimelor cruste de pe piele.

Bolnavul trebuie să consume multe lichide:  ceaiuri, apa, supe şi sucuri naturale de fructe. De asemenea, pentru ameliorarea febrei pot fi administrate antiiflamatoare ca ibuprofen, paracetamol sau algocalmin. Bolnavul trebuie să aibă o igienă corectă, însă duşurile trebuie făcute fără bureţi, perii sau alte obiecte abrazive.

În cazul în care veziculele se suprainfectează medicul va prescrie antibiotice şi unguiente cu antibiotice.

Tratamentul este valabil însă pentru formele uşoare de varicelă. În cazuri mai grave se impune spitalizarea. 

Cum ne imunizăm şi când se face vaccinul anti-varicelă

Medicii spun că cea mai bună metodă de prevenire a varicelei este făcută prin vaccinare.

Există vaccinuri atât pentru copii, care se poate administra după vârsta de un an însă poazte fi făcut şi după vârsta de10 ani copiilor care nu a făcut boala. Şi adulţii se pot vaccina. 

Însă pe lângă vaccin, este important să evităm persoanele bolnave şi să ne menţinme imunitatea ridicată printr-o dietă echilibrată, bogată în vitamine şi minerale dar şi prin activitate fizică regulată.

Mai multe