Vârsta înaintată, marele duşman al fertilităţii la femei

3 iunie 2017 20:04   Sănătate
Ultima actualizare:

Dacă vă doriţi copii, “apucaţi-vă de treabă” cât mai repede şi nu lăsaţi timpul să zboare! Este sfatul pe care vi-l dă unul dintre cei mai buni specialişti în infertilitate de cuplu, Andreas Vythoulkas. Asta deoarece la femei, după 35 de ani, şansele de a rămâne însărcinate scad dramatic. Vestea bună e că, mai nou, şi pentru ele există o speranţă.

O femeie este la punctul maxim al fertilităţii ei în jurul vârstei de 25 de ani. După 30 de ani, în organism se produc în mod natural nişte schimbări. “Fertilitatea scade lent de la 30 de ani, iar după 35 de ani scăderea e mai bruscă, rezerva ovariană se reduce dramatic. Aceasta nu e singura problemă. Cu cât femeia înaintează în vârstă, cu atât probabilitatea de mutaţii genetice ale fătului este mai mare. Spre exemplu, dacă la 30 de ani 20% din ovocitele unei femei au mutaţii genetice şi 80% sunt sănătoase, la 40 de ani e exact invers, adică doar 20% sunt sănătoase şi restul au mutaţii genetice. Practic, materialul genetic este şi mai puţin, şi mai slab din punct de vedere calitativ”, explică Andreas Vythoulkas, medic specialist obstretică şi ginecologie, cu super specializare pe infertilitate în cuplu.

O procedură nouă dă speranţă femeilor

Din cauza carierei sau din lipsa unui partener, multe femei se trezesc la 40 de ani că „au pierdut trenul”. Unele dintre ele ajung chiar la menopauză precoce. Vestea bună e că medicina a avansat. Mai nou, şi pentru ele există o speranţă. O tehnică revoluţionară numită PRP se foloseşte cu succes, din toamna anului trecut, la o clinică din Grecia. Procedura constă în extragerea anumitor celule din sânge, prelucrarea lor şi injectarea în ovare, care încep să producă din nou material genetic. „Tehnica aceasta se foloseşte de mulţi ani în alte specializări, cum ar fi ortopedie, stomatologie, estetică. Însă în ginecologie nu era folosită până acum. Avem garanţia că nu are contraindicaţii, fiind folosite celule din propriul organism. La Atena am avut 300 de cazuri până acum, iar rezultatele sunt pozitive. Prin PRP, încercăm să rejuvenăm rezerva ovariană a femeii fie pentru a obţine o sarcină, fie pentru a contracara efectele negative ale menopauzei”, a declarat dr. Konstantinos Pantos, directorul clinicii Genesis Athens, prezent săptămâna trecută la un congres destinat turismului medical, în Grecia.

Se va putea face şi în România

Andreas Vythoulkas, medic grec format sub îndrumarea doctorului Pantos, a deschis şi la Bucureşti o filială a clinicii specializate pe probleme de infertilitate, iar în câteva săptămâni PRP urmează să fie acreditată şi la noi. “Este o speranţă reală pentru femeile care au intrat la menopauză precoce şi o şansă în plus pentru cele care, din cauza carierei, au uitat să facă un copil. S-a demonstrat că o anumită rezervă ovariană rămâne şi după ce femeia a intrat la menopauză, iar prin această procedură încercăm să activăm rezerva respectivă ca să putem să obţinem o sarcină. Nu e deloc complicat şi nici costisitor (preţul e de circa 1.000 de euro)”, mărturiseşte Vythoulkas, care explică în ce constă procedura. Mai întâi se face un set de analize, apoi se preia sânge, se prelucrează în decurs de două zile, apoi se injectează în ovare. După alte câteva zile se repetă analizele pentru a vedea dacă organismul a răspuns la tratament şi a apărut ovulaţia. După aceea, unele femei încearcă să rămână însărcinate pe cale naturală, altele optează pentru fertilizare in vitro, dacă vor să-şi maximizeze şansele. Procentul de reuşită e de 60%.

Mai multe