Varza, bună contra ulcerului
Anemia, problemele hepatice şi ulcerul sunt doar câteva dintre bolile în care poţi apela la remediile cu varză. Află şi în ce alte afecţiuni este indicată varza, considerată în popor ca fiind „leacul săracilor“, în revista Click! Pentru femei.
Problemele ficatuluiRemediile cu varză nu sunt doar un bun tratament pentru leziunile externe (aplică frunze de varză pe locul afectat în caz de arsuri, crăpături ale pielii, eczeme, ulcer varicos, entorse), ci şi pentru cele interne, cum sunt problemele ficatului şi cele biliare. În caz de colică hepatică sau biliară, fitoterapeuţii recomandă cura cu suc proaspăt de varză. Indicat este ca persoanele care suferă de astfel de afecţiuni să consume câte 1-2 pahare de suc de varză pe zi, timp de o lună.Ulcerul gastricDatorită acţiunii sale antiacide, varza este considerată un bun aliat în cazul ulcerului gastric. Famacia naturii oferă ca leac pentru astfel de probleme sucul de varză, care are un conţinut ridicat în glutamină, un aminoacid cu care se hrănesc celulele ce căptuşesc stomacul şi intestinul subţire. În plus, substanţele nutritive (mucilagii, sulf, săruri de potasiu) din suc inhibă secreţia de acid gastric, dar au şi rolul de a vitaminiza şi remineraliza organismul. Prepară şi consumă zilnic câte un litru de suc proaspăt de varză, timp de două săptămâni. Bine este ca toată cantitatea obţinută să fie băută treptat (dimineaţa, la prânz, spre seară, dar şi înainte de culcare). Infecţiile urinareCunoscută şi sub numele de „usturoi sălbatic“, leurda este un bun adjuvant în lupta împotriva infecţiilor urinare. Pentru a obţine efecte maxime, se ia câte o linguriţă de tinctură de leurdă, dizolvată în apă, de patru ori pe zi, în cure de o lună, urmate de 12 zile de pauză. Pentru preparare ai nevoie de un borcan cu filet în care se pun 20 g frunze de leurdă, tocate mărunt, apoi se adaugă 100 ml alcool alimentar de 70 de grade. Amestecul se lasă la macerat 10 zile, timp în care trebuie agitat de 3-4 ori pe zi. După această perioadă, se filtrează şi se pune la decantat, în frigider, încă 6 zile. La final se filtrează din nou, iar tinctura se toarnă în sticluţe închise la culoare şi se foloseşte la nevoie.Diferite tipuri de cancerMulte dintre cercetările realizate în ultimii ani de oamenii de ştiinţă americani au arătat că persoanele care obişnuiesc să consume de câteva ori pe săptămână legume crucifere, cum este şi varza, sunt mai ferite de cancerul uterin, cel mamar şi cel intestinal. Pentru a preveni aceste afecţiuni fitoterapeuţii recomandă consumul a 300 g salată de varză zilnic, timp de trei luni, urmat de o lună de pauză.
Poţi apela la varză şi în caz de:• constipaţie – 1 pahar de suc de varză pe zi;• anemie – 2 pahare de suc de varză pe zi/ două săptămâni;• dureri de cap – pune 2 straturi de frunze de varză pe frunte;• dureri reumatismale – aplică 3-4 straturi de frunze de varză pe locul dureros/ timp de o lună.