Varza creaţă combate surmenajul fizic şi intelectual

20 septembrie 2012 18:25   Sănătate
Ultima actualizare:

Varza este regina nutriţiei, spun specialiştii. Toate rudele ei, varza creaţă ( numită şi varza nemţească), varza roşie, varza de Bruxelles şi varza chinezească, sunt foarte nutritive.

Specialiştii au identificat la toate soiurile de varză substanţe cu proprietăţi antianemice, antialergice, cicatrizante, antitumorale, antioxidante şi sedative. Într-o varietate de boli, puterea vindecătoare a verzei s-a dovedit miraculoasă. Ca sursă de vitamina C, varza albă, de căpăţână , cum i se spune în popor, este cea mai bună. Fiartă în abur sau preparată la microunde acest soi de varză îşi păstrează proprietăţile nutritive.

„Sucul de varză vindecă ulcerul digestiv. Tratamentul este foarte simplu. Zilnic se bea câte o jumătate de litru de suc proaspăt de varză, extras din frunze proaspete, de calitate, provenite din surse nepoluate chimic. Leacul se bea imediat după ce a fost preparat , pentru a evita oxidarea, iar tratamentul poate fi continuat un interval de 14 zile. Terapia aceasta reglează aciditatea gastrică şi vindecă ulcerul. Sunt dovedite şi efectele antiparazitare şi antidiareice ale verzei de căpăţână. În schimb, soiul de varză de Bruxelle este recomandat diabeticilor, datorită efectului hipoglicemiant mai puternic, în comparaţie cu celelalte varietăţi de varză. În acelaşi timp, varza roşie conţine substanţe cu proprietăţi depurative şi dezinfectante pentru tractul gastro-intestinal (esofag, stomac, intestin subţire şi colon)", ne spune Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.

Varza creaţă a evoluat din varza sălbatică, originară din sud-vestul Europei şi din regiunea mediteraneeană, dar acum s-a răspândit în toată lumea. Prin conţinutul de vitamina A, varza creaţă este o hrană sănătoasă pentru ţesuturi şi ţine la distanţă primele semne de bătrâneţe. Leguma aceasta mai puţin cunoscută, cu efecte protectoare asupra sistemului nervos şi a stresului (conţine vitamine din complexul B (B2, B3, B5) a fost îndelung cercetată. De asemenea, acest soi de varza are proprietăţi anticancerigene ,specifice familiei cruciferelor, prin aportul uriaş de betacaroten (385 mg ). Totodată, consumul de varză creaţă ajută la detoxifierea ficatului, întărind sistemul imunitar. Datorită conţinutul modest de lipide, dieta cu varză creaţă este recomandată frecvent în diferite cure de slăbit, deoarece o porţie de 100 g conţine doar 25 de calorii; în schimb, potasiul (270 mg) şi acidul folic (75 mg) se regăsesc în cantităţi semnificative în compoziţia legumei.

În plus, specialiştii susţin că varza creaţă menţine sănătatea inimii, a pielii, dar şi nivelurile de energie din organism.

Cura de revigorare, în caz de surmenaj fizic şi intelectual, se recomandă de trei-patru ori pe an; o cură durează 20 de zile, iar în acest interval, înainte de masa de prânz şi de cină, se consumă câte o farfurie cu varză creaţă ( 150 g), tocată mărunt, asezonată cu puţin ulei de măsline şi cu suc de lămâie.

Reţeta săptămânii

Varză creaţă cu nuci

Timp de preparare: 40 de minute Calorii: 70 / porţia

Ingrediente: 50 de grame de nuci, 2 linguri de ulei de măsline, 1 kg de varză creaţă, 100 ml de apă sau de supă de legume, o lingură cu suc de lămâie şi o legătură de mărar tocat mărunt.

Preparare: Miezul de nucă, tăiat mărunt, se prăjesc două minute într-o tigaie uscată. Separat, încingeţi uleiul de măsline într-o cratiţă, apoi adăugaţi varza creaţă tăiată fideluţă şi supa (sau apa). Acoperiţi cratiţa cu un capac şi lăsaţi varza să fiarbă timp de 20 de minute, la foc mic. În final, adăugaţi nucile şi sucul de lămâie şi asezonaţi fiecare porţie cu mărar tocat mărunt.

Mai multe