Varza curăţă ficatul de toxine
Alimentele care conţin fibre, precum legumele verzi sau cruciferele sunt preferatele ficatului. Spanacul, salata verde, varza, varza de Bruxelles, sfecla sau ardeii graşi contribuie la protejarea şi fortifierea ficatului.
Cerealele integrale au acelaşi rol, reprezentând o sursă importantă de fibre. În aceeaşi categorie intră şi grepfrut-ul, lămâile, portocalele sau fructele de pădure care au în plus antioxidanţi.
„Grăsimile bune", care se găsesc întotdeauna în peşte, ulei de măsline, soia, in, nuci, seminţe de dovleac sunt de mare ajutor ficatului.
Ficatul are nevoie de proteine pentru a funcţiona la standarde normale. Cele mai bune surse de proteine sunt fasolea uscată, nucile şi peştele. Este indicat să mănânci carne de vită, pui, sau alte varietăţi, dar în porţii mici, pe care este mai bine să le fierbi.
Ceaiul verde, contribuie şi el, la regenerarea celulelor ficatului. Totodată, nu uita să consumi cât mai multă apă plată! Apa plată hidratează ţesuturile şi elimină substanţele toxice din corp
Iată cum arată un meniu bun pentru ficat:
Dimineaţa
Beţi un suc din ridiche (150 gr.), morcov, păstârnac şi pătrunjel, câte 200gr.din fiecare. Sucurile de legume oferă organismului vitaminele necesare, îl energizează şi îl hrănesc.
Prânz
Supă cremă de varză albă. Se prepară dintr-un litru şi jumătate de apă, 500g de varză albă, un fir de praz, un morcov, un pătrunjel, o ţelină mică, 1 lingură de ulei. Se pasează la rece, se servesc cu leuştean şi pătrunjel verde tocat mărunt. Pireu de spanac cu ciuperci şi usturoi pisat.
Seara
Salată de andive cu praz.
Pe tot parcursul zilei se consumă apă plată, minim un litru şi ceai de gălbenele cu rostopască, frunze de zmeur şi coada-calului, în părţi egale. Se consumă pe parcursul unei zile, cu înghiţituri mici. Această cură de dezintoxicare se poate ţine o zi pe săptămână, timp de o lună.
Click!spune
Ficatul este principalul organ de metabolizare a alimentelor, el fiind primul care vine în contact cu sângele care transportă toxinele.
Acesta este cel ce produce acizi biliari, colesterol, diverse substanţe fluidifiante ale sângelui. Totuşi principala funcţie a ficatului este să purifice organismul, să-l elibereze de toxine şi de deşeuri metabolice.