Vâscul, planta care aduce noroc şi te apără de boli
Tradiţia spune că cei care se sărută sub vâsc în noaptea de Revelion vor avea parte de noroc şi fericire tot anul. Însă vâscul este şi un medicament natural pentru diverse afecţiuni. În scop terapeutic sunt folosite doar frunzele şi tulpina, care pot fi culese până la jumătatea lui decembrie.
Vâscul, planta care nu lipseşte din case în timpul Sărbătorilor de iarnă, considerată aducătoare de noroc şi belşug, e ştiută ca o plantă de leac din cele mai vechi timpuri. Există câţiva compuşi activi care îi conferă proprietăţi medicinale de necontestat: viscotoxinele, beta amirina şi derivaţi ai acidului oleanolic, evercetina, acidul viscic (cu puternică acţiune antitumorală), derivaţii de colină şi alcaloizii. Vâscul întăreşte sistemul imunitar, scade tensiunea arterială şi reglează tulburările cardiace.
Leac pentru tuse
S-a descoperit că vâscul minimizează efectele negative ale chimioterapiei şi stimulează sistemul imunitar. Vâscul este folosit şi pentru ameliorarea unor afecţiuni respiratorii, precum astmul bronşic, tusea şi bronşita. Dacă tusea nu îţi dă pace, ţine sub limbă, pentru un sfert de oră, un vârf de cuţit de pulbere de vâsc, apoi înghite-o folosind o jumătate de ceaşcă de ceai de maghiran. Tratamentul se repetă de 3-4 ori pe zi, până ce tusea cedează. Vâscul are efect sedativ şi tonic asupra sistemului nervos. Este indicat mai ales atunci când presiunea arterială crescută este asociată cu tensiune mare. Ceaiul de vâsc are efecte stimulatoare asupra metabolismului şi o acţiune benefică asupra pancreasului, iar o cură de câteva luni cu ceai sau macerat de vâsc reglează nivelul glicemiei.
Tratamente cu vâsc
Un consum zilnic a 2 căni de ceai de vâsc întăreşte inima şi alungă moleşeala. Ceaiul se prepară dintr-o lingură de frunze mărunţite la 250 ml de apă fiartă. Se lasă la infuzat 5-10 minute. Intern, vâscul se mai administrează şi sub formă de macerat: se pun 2-4 linguriţe de plantă mărunţită în 200 ml apă rece; se lasă 6-8 ore la macerat, se strecoară şi se îndulceşte cu miere. Nu se fierbe. Se pot bea 3-4 ceşti pe zi, din care una seara la culcare.