Vitamina C şi zincul vă ţin departe de răceală

3 noiembrie 2012 15:20   Sănătate
Ultima actualizare:

Studiile recente au arătat că majoritatea adulţilor prezintă 2-4 episoade de răceală pe an, în timp ce copiii contractează până la 10. Acest lucru reflectă o scădere a capacităţii de apărare a sistemului imunitar, iar cauzele sunt alimentaţia greşită, sedentarismul şi poluarea. Zincul şi vitamina C sunt soluţia în sezonul rece pentru că te întăresc şi te ţin departe de boli.

Potrivit doctorului Alin Popescu, specialist în medicină sportivă (dralinpopescu.ro), zincul şi vitamina C au efecte asemănătoare, ambele reuşind să se potenţeze reciproc în lupta împotriva numeroaselor boli ce ameninţă organismul. Previn răceala sau, în cazul în care aceasta e deja instalată, suplimentele de zinc şi de vitamina C ajută la scurtarea perioadei de convalescenţă.

Se administrează timp de o lună sau două, primăvara şi toamna, când sistemul imunitar este mai vulnerabil. „Nu ai neapărat nevoie de analize înainte de administrarea acestor suplimente pentru că nu dau efecte adverse. Vitamina C, eventual, poate doar creşte pofta de ­mâncare. Se administrează două comprimate de zinc pe zi şi 5 de vitamina C masticabilă sau o pastilă efervescentă", spune doctorul Alin Popescu.

La ce ajută vitamina C

Creşte imunitatea, ajută la vindecarea şi cicatrizarea mai rapidă a rănilor şi diminuează simptomele neplăcute ale răcelii.

Este unul dintre cei mai puternici antioxidanţi, iar persoanele care o consumă frecvent reduc riscul de a face cancer, infarct sau accident vascular cerebral.

Ne protejează inima şi vasele de sânge deoarece previne dezvoltarea plăcilor de grăsime de la nivelul vaselor.

De asemenea, studii recente au arătat că administrarea zilnică de vitamina C ajută la creşterea fluxului sanguin către structurile ochiului şi astfel scad riscurile de cataractă.

În ce alimente o găsiţi: surse de vitamina C sunt legumele şi fructele proaspete, în special citricele, fructele de pădure, pătrunjelul, cartofii, broccoli, roşiile, varza şi spanacul.

La ce ajută zincul

Este implicat în sinteza proteinelor şi în stimularea imunităţii. Ca şi vitamina C, zincul ajută la diminuarea simtomelor răcelii şi la prevenirea ei.

Administrarea suplimentelor de zinc grăbeşte revenirea mirosului şi a gustului, tulburări cu care multe persoane se confruntă după o răceală puternică. De multe ori, suplimentele cu zinc în cazul unei răceli sunt mult mai eficiente decât antibioticele.

Tratează probleme dermatologice (acnee, eczeme), previne căderea părului şi ruperea unghiilor, ajută la vindecarea mai rapidă a rănilor, îmbunătăţeşte vederea şi contracarează efectele radicalilor liberi.

În ce alimente îl găsiţi: în carne de porc, vită, oaie, sardele, scoici, nuci, alune şi seminţe de dovleac.

Uleiul de cânepă, bun şi el la imunitate

Nu doar binecunoscutul unei de măsline este recomandat în dieta zilnică. Un alt tip de ulei care face minuni pentru organismul tău este cel din seminţe de cânepă. Conţine, pe lângă Omega-3 şi Omega-6 şi vitamina E, fiind un adevărat „vaccin nutriţional" care îţi întăreşte sistemul imunitar.

El e recomandat persoanelor care suferă de afecţiuni cardiace, scade colesterolul, are proprietăţi antibacteriale, antivirale şi antifungice, ba chiar tratează simptomele premenstruale şi ale menopauzei. Uleiul se păstrează în frigider, după deschiderea sticlei şi se foloseşte nepreparat termic, doar la salate. Are un miros şi o aromă plăcute şi dă savoare, spre exemplu, unei salate de vinete în care nici nu trebuie să mai pui altceva în afară de puţină sare.

Pe piaţă există o mulţime de derivaţi ai seminţelor de cânepă. Le puteţi regăsi nu doar sub formă de ulei, ci şi de făină, batoane proteice, capsule cu ulei, ciocolată, sau chiar în cosmetică, sub formă de loţiuni cu ulei de cânepă.

Mai multe