Voleiul pe plajă implică accidente
Fotbalul, voleiul, badmintonul şi skiul nautic fac parte din bucuriile verii şi ale vacanţelor la mare. Sunt binevenite, ca orice sport, căci ard calorii şi îţi cresc doza de fericire. Dar vin şi cu riscuri. Medicul ortoped Ion Bogdan Codorean atrage atenţia că în urma lor te poţi alege cu entorse de gleznă şi de genunchi, fracturi de gleznă, rupturi de ligament sau de menisc.
“În timpul jocurilor de fotbal sau de volei pe plajă se aleargă după minge, nisipul nu e drept, îţi alunecă piciorul, te trânteşti pe nisip şi se pot produce accidentări neplăcute. La schi nautic, se poate răsuci unul dintre schiuri, cel care practică nu dă drumul la sfoară şi se pot produce accidentări foarte grave. Însă dintre toate, aş putea spune că cel mai riscant este fotbalul pe plajă, pentru că oboseşti mult mai repede, pentru că alergi mult pe suprafaţă denivelată, există şi contact, aluneci, te arunci pe jos”, descrie dr. Ion Bogdan Codorean riscurile pe care le implică practicarea sporturilor pe plajă. Majoritatea accidentărilor care apar sunt din cauza faptului că oamenii nu ştiu să alerge, nu au un tonus muscular optim la picioare şi la abdomen, nu îşi fac înainte o minimă încălzire. Potrivit specialistului, cel mai sigur şi sănătos tip de mişcare e alergatul pe malul mării, dimineaţa devreme sau seara, deoarece suprafaţa de alergare este ideală pentru coloană, nisipul ud este suficient de moale, dar şi de drept pentru a nu forţa gleznele şi încheieturile.
6 Recomandări. Pentru a preveni accidentele, e bine să practici sporturi pe plajă desculţ, fără nici un fel de încălţăminte, dar cu atenţie sporită la cioburi sau scoici ascuţite. Şlapii sunt cea mai proastă opţiune, pentru că piciorul nu stă fix şi alunecă în ei, astfel se produc cele mai multe entorse. În adidaşi intră nisip cu scoici şi creează disconfort. „Ar fi bine ca şi după o entorsă pe care toată lumea o consideră cea mai uşoară accidentare să se ajungă la control. Prost tratată, aceasta poate duce la instabilitate, sau pot să nu te lase durerile o perioadă lungă după accidentare. Cu tratament şi orteză, recuperarea va fi mai rapidă şi completă”, adaugă medicul ortoped, specializat în traumatologie sportivă.