Vrei să ai un bebe? Uite ce analize trebuie să faci înainte!

9 iunie 2017 16:47   Sănătate
Ultima actualizare:

V-ați hotărât că a venit timpul să aveți un moștenitor și nu știți ce investigații medicale trebuie să faceți? Află ce recomandă medicii!

Este foarte important ca atât tu, cât și soțul să faceți un set de analize medicale care să ateste că sunteții ambii sănătoși, astfel încât copilul să nu aibă de suferit mai târziu.

Doctorii susțin că circa 60% din sarcini nu supraviețuiesc mai mult de 2-3 luni. Fătul fie se oprește din creștere, fie gravida poate suferi un avort spontan. De asemenea, specialiștii spun că primele 8 săptămâni de graviditate sunt deosebit de importante pentru evoluția ulterioară a sarcinii. Așadar, dacă ai un stil de viață care nu concordă cu a fi gravidă, spre exemplu mănânci nesănătos, pierzi nopțile sau iei medicamente, te stresezi - toate acestea reprezintă un cumul de factori care te pot face să pierzi sarcina.

Determinarea Rh-ului

Orice pereche care vrea să o ia pe calea de a concepe un copil trebuie să treacă mai întâi pe la medicul de familie și pe la ginecolog. Spre exemplu, este extrem de important să se efectueze analiza sângelui pentru depistarea grupei de sânge a ambilor viitori părinți, cât și pentru aflarea Rh-ului. Acesta poate fi pozitiv sau negativ, iar dacă tu ai Rh negativ și viitorul tătic îl are pozitiv, medicul care îți va urmări sarcina va avea o atenție ridicată asupra acesteia deoarece incompatibilitatea la nivel de Rh poate duce la malformații congenitale.

Spre exemplu, pruncul se poate naște cu retard mintal sau poate chiar surveni decesul micuțului. Majoritatea oamenilor au Rh pozitiv, însemânând o proporție de 85%. Ce înseamnă asta? Ei bine, pe globulele roșii din sânge există, la cei mai mulți oameni, o substanță numită antigen D. Cei care nu au acest antigen au Rh negativ. Sângele unei persoane cu Rh negativ dacă intră în contact cu cel al unui individ cu Rh pozitiv va produce anticorpi. Acest lucru se poate întâmpla în timpulul unei sarcini, unui avort, dar și în cazul unei cezariene ori transfuzii.  După aceea, la următorul contact la nivel sangvin dintre cele 2 tipuri de Rh, anticorpii vor ataca și distruge globulele roșii. Cu alte cuvinte, abia la următoarea sarcină, transfuzie această incompatibilitate de Rh va prezenta riscuri.

Află pe clicksanatate.ro ce alte analize medicale sunt indicate înainte de a rămâne însărcinată!

Nu renunța la coaja de pepene verde! Îți crește imunitate

Vanilia, un antidepresiv din natură

Mai multe