Vrei să cumperi produse tradiţionale? Iată la ce să fii atent

19 august 2014 13:43   Sănătate
Ultima actualizare:

Toţi căutăm să cumpărăm şi să consumăm produse tradiţionale, cât mai naturale, fără E-uri, după reţetele bunicii. Prin urmare, şi comercianţii încearcă să răspundă cererii şi toţi scot pe piaţă produse cu ceva „tradiţional” în ele. În foarte multe cazuri sunt doar trucuri de promovare. Cum să te fereşti de ele?

Daniela Niculescu, Directorul General CEFF (Certified E-Friendly Food, marca care atestă că  produsele alimentare de la raft cu simbolul CEFF nu conţin o serie de aditivi alimentari potenţial dăunători) prezintă 5 trucuri prin care consumatorul de rând poate verifica dacă un produs este într-adevăr tradiţional sau nu.

1. În primul rând, trebuie să ştii că un produs tradiţional românesc este realizat exclusiv din materii prime locale, având la bază o reţetă şi un procedeu de prelucrare tradiţionale. Dacă nu ești convins de autenticitatea produselor, nu te sfii să  întrebi comerciantul unde sunt produse sau ce ingrediente conţine. Este dreptul tău să afli și responsabilitatea lui să îți răspundă. Atenție! Piețele nu oferă neapărat produse tradiționale.2. Cea mai simplă metodă de a verifica dacă un produs este unul tradițional atestat, mai ales dacă te afli deja în fața raftului, este să cauți logo-ul național pe etichetă. Începând cu luna decembrie 2013, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a impus marcarea produselor tradiționale românești cu un logo care menționează faptul că produsul respectiv este atestat de MADR, în partea de sus având însemnul de PRODUS TRADIȚIONAL, iar în partea de jos ROMÂNIA pe un fundal tricolor.

3. Fă-ţi temele! Dacă ești un consumator convins de produse tradiționale românești, înainte de a pleca de acasă, un lucru foarte simplu pe care îl poți face este să verifici dacă ceea ce intenționezi să cumperi se află pe lista de produse atestate. Această listă poate fi găsită pe website-ul oficial al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (http://www.madr.ro/ro/industrie-alimentara/produse-traditionale-romanest...) și prezintă exact producătorul și numele produsului care a fost atestat ca respectând ingredientele și rețeta produsului tradițional.4. Unele magazine îți pun la dispoziție rafturi speciale cu aceste produse. Atenție însă că unele sunt numite „tradiționale”, doar datorită rețetei sau a genului de produs, însă nu conţin ingredientele la care te aştepţi tu.5. Scapă de prejudecăţile privind aditivii alimentari. În momentul în care auzim despre E-uri, deja ne gândim la aditivi alimentari dăunători. Ei bine, nu toate E-urile sunt dăunătoare. Ca exemplu, extractul de paprika, roșul de sfeclă sau cărbunele negru sunt extrase din natură și încadrate în categoria aditivilor coloranți. Celuloza este folosită ca și agent de îngroșare. Dacă un produs conține E-uri, nu înseamnă că nu este tradițional. Citește cu atenție eticheta sau informează-te despre E-urile dăunătoare și cele permise în cantitățile recomandate (http://www.ceff.info/lista-aditivilor.html).

Mai multe