Vrei să fii mai optimist? Ia-ţi o pisică!

9 mai 2019 19:44   Sănătate
Ultima actualizare:

Dincolo de faptul că într-un animal de companie găseşti un prieten pe viaţă, patrupedul poate face minuni şi la capitolul sănătate. Câinii sau pisicile, cele mai populare ”pufoşenii” primite în casele noastre, aduc o stare de bine stăpânilor doar prin simplul fapt că îl întâmpină voioşi la sosirea acasă.

Reduc stresul

Torcăitul pisicii sau momentul în care cel mai bun prieten s-a agăţat de picioarele tale, acestea sunt doar două dintre momentele care îţi pot da o stare de bine. Studiile au demonstrat că mulţi dintre copiii care au câini în gospodărie au un nivel mai scăzut de cortizol (hormonul stresului) atunci când interacţionează cu animalul, în comparaţie cu cei care nu au o legătură atât de puternică cu patrupedul lor. Efectul de ameliorare a stresului îl au şi echitaţia şi îngrijirea cailor, care contribuie la reducerea nivelului de cortizol şi la uşurarea stresului la adolescenţi.

Inimă sănătoasă

Animalul de companie poate juca un rol important şi în sănătatea inimii, reducând riscul bolilor cardiovasculare. În primul rând, proprietarii de câini au mult mai multe şanse de a face activitate fizică, faţă de restul oamenilor. Apoi, stăpânii de animale de companie tind să aibă o tensiune arterială mai scăzută, un colesterol în limite normale şi se expun mai puţin riscului de a deveni obezi.

Abilităţi sociale

Cei mai mulţi dintre deţinătorii de câini şi pisici îi consideră pe aceştia membri ai familiei. Totodată, reuşesc să stabilească relaţii puternice, ajung să aibă roluri de conducere şi au mai multă încredere în propriile forţe. Pentru copiii cu autism, cercetările sugerează că un animal de casă poate fi benefic. Şi copiii cu autism reuşesec să se adapteze mult mai bine dacă au un câine în preajma lor.

Fără alergii

Deşi surprinzător, animalele de companie ar putea scădea riscul de a dezvolta alergii. Studiile arată că micuţii care intră în contact cu câinii şi animalele de la fermă la începutul vieţii au un risc mai scăzut de a face astm la vârsta şcolară. Teoria este că o expunere mai mare la potenţialii alergeni de la o vârstă fragedă poate întări sistemul imunitar, ceea ce poate creşte toleranţa la alergii în viitor.

Sănătate mintală

Studiile arată că animalele pot ajuta la reducerea depresiei, aşa încât multe organizaţii susţin că terapia cu animale poate fi folosită ca tratament pentru depresie şi alte boli mintale. 

Somn de calitate

Cercetătorii au descoperit că 41% dintre stăpânii de animale admit că dorm mai bine, sunt mult mai relaxaţi şi au un sentiment de siguranţă dacă în pat se află şi prietenul lor blănos, conform www.csid.ro. 

Mai multe