Vrei să te lași de fumat? Iată 10 metode care te ajută să scapi de acest viciu
E adevărat: e greu să te laşi de fumat. S-au făcut multe studii și s-a demonstrat ştiinţific. Un sondaj, realizat în Marea Britanie, a arătat că fiecare al doilea fumător care încearcă să renunțe la țigări se întoarce la vechiul obicei după o săptămână sau chiar mai puțin. Sondajul a fost realizat în baza răspunsurilor a 1.684 de fumători adulți din Marea Britanie.
Cel mai des fumătorii susțin că nu pot renunța la acest obicei din cauza lipsei de voință. Potrivit The Sun, 52% din participanții la studiu susțin că nu au găsit motivația necesară, iar 48% spun că nu pot renunța la fumat din cauza stresului. În pofida creșterii popularității produselor fără fum precum vapatul și dispozitivele de încălzire a tutunului, aproximativ 13% dintre cei întrebați au declarat că există o lipsă de alternative.
Același sondaj a arătat și că cei care renunță la fumat în 1 ianuarie, ca o rezoluție de Anul Nou, se reapucă de fumat în jurul date de 23 februarie și că vor încerca să se lase de fumat din nou în medie peste 216 zile.
Ca să te ajutăm să renunți la fumat, am adunat 10 metode care vor face, cu siguranță mai ușor acest proces.
- Stabileşte o zi fixă. Programează clar o zi limită până la care să fumezi. E nevoie de ambiţie şi trebuie să-i faci pe cei din jur să te ajute. Dezvăluie intenţia ta familiei, prietenilor şi colegilor pentru ca aceștia să te ajute.
- Nu te lăsa singur. Fumatul e o activitate socială. Cele mai multe ţigări le fumezi cu prietenii sau colegii. Convinge-ţi un amic să se lase împreună cu tine şi petrece mult timp în compania lui.
- Schimbă rutina zilnică. Dacă fumaţi atunci când beţi bere, răriţi ieşirile la bere. Dacă fumaţi când ieşiţi la o discuţie cu amicii la muncă, răriţi-le. Dacă ajungeţi la mai puţin de 5 ţigări pe zi, aţi scăpat de viciu.
- Schimbă mirosul. După ce te-ai hotărât să te laşi de fumat, fă curat în casă. Schimbă complet mirosul în draperii, zugrăveşte şi înlocuieşte covoarele îmbibate cu fum.
- Economisește banii. Un bun motiv să renunţi la fumat este gaura din buget produsă de fumat. Puneţi în fiecare zi într-un borcan banii pe care i-aţi fi dat pe ţigări. După o lună veţi simţi recompensa!
- Optează pentru produse mai puțin nocive. Serviciul Național de Sănătate din Regatul Unit spune că una dintre metodele care te-ar ajuta să renunți la fumat este înlocuirea țigărilor cu produse alternative ce generează mai puține substanțe nocive. Unul dintre acestea ar fi țigările electronice. Deși oricum prezintă riscuri, sunt mai puțin nocive decât țigările „tradiționale” și te-ar putea ajuta, în timp, să renunți definitiv la fumat.
- Încearcă un tratament medicamentos. Cere ajutorul unui medic care îți va prescrie medicamente destinate acestei probleme. Pe piață există pastile concepute special pentru a-ți reduce „poftele” de fumat.
- Fă sport! Pe lângă beneficiile extraordinare pe care ți le oferă, sportul va ajuta să nu te gândești la fumat. Când simți că te ia valul, fă un set de exerciții sau ieși la alergat. Chiar și o plimbare la aer curat poate fi benefică. În plus, mișcarea te va ajuta la tonifierea corpului pe care îl vei iubi mai mult și vei fi mai puțin sedus de gândul fumatului.
- Scapă de brichetă. Tot ce înseamnă ustensile de fumat trebuie să dispară din jurul tău, dacă te-ai lăsat. Aruncă scrumierele, brichetele, ţigările şi tot ce îţi aminteşte de obiceiul de a fumat.
În concluzie, gândește-te la tine și la sănătatea ta: renunțarea la fumat va veni cu o serie de beneficii pentru starea ta de sănătate. Însă, acordă-ți timp şi ai răbdare cu tine, vei avea doar de câștigat