Vrei să ţii dietă? Nu te lua după sfaturile celor din jur!
De fiecare dată când avem o problemă de sănătate, când vrem să ne facem un anume tratament facial sau pur şi simplu să ţinem dietă, ne apucăm să citim pe Internet, să cerem sfaturi în stânga şi în dreapta. Vedem ce a mers la alţii cu succes şi aplicăm şi pe pielea noastră. Nu e corect, spune dr. Florin Ioan Bălănică, consultant personal de sănătate.
„O mare parte dintre „trucurile” sau părerile personale ale unor lideri de opinie fără specializare medicală pot induce în eroare și au urmări grave asupra sănătății oamenilor. Astfel, pacienții cad adesea în capcana în care ajung să creadă că ceea ce a funcționat pentru alte persoane, va funcționa fără greșeală și pentru ei. De la medicamentele miraculoase promovate de vedete, la sfaturi și îndemnuri oferite de persoane publice fără pregătire medicală, toate aceste informații au un impact major asupra modului în care pacienții aleg să aibă grijă de sănătatea lor”, a declarat medicul.
Iată câteva dintre situațiile frecvente în care pacienții fac greșeala de a se lua după alţii în loc să meargă la medic:
- Diete nepotrivite. Fiecare organism are caracteristicile lui, având o anumită toleranță la alimente sau un ritm propriu de funcționare. O dietă alimentară greșită poate duce la tulburări digestive serioase și chiar la afecțiuni de altă natură. Este cu atât mai îngrijorător cu cât uneori „sfaturile nutriționale” neadecvate se adresează copiilor, de orice vârstă, lipsa echilibrului în alimentația lor având urmări pe termen lung. În nutriție nu există mode, ci doar fiziologia fiecărui organism în parte.- Afecțiunile de natură dermatologică. Cauzele apariției unei astfel de afecțiuni pot fi interne sau externe, dintre cele mai diversificate. Produsele cosmetice care pot interfera cu anumite afecțiuni dermatologice trebuie să fie recomandate de un medic specialist.- Tratamente cosmetice naturiste. Ai citit că uleiul de măsline e bun pentru păr sau că masca din miere şi smântână face minuni pentru ten. Poate în cazul unora, dar nu sunt pentru toată lumea.- Vaccinurile pediatrice. Create pentru a preveni anumite boli, vaccinurile trec prin nenumărate teste până la aprobare, iar efectele și restricțiile asociate sunt explicate clinic. Decizia de a vaccina copilul le aparține părinților, după o discuție detaliată cu medicul și o informare corectă și completă.- Problemele de concentrare și oboseală continuă. În spatele unor astfel de simptome se pot ascunde probleme de sănătate serioase. O abordare personalizată și profundă a acestora dă ocazia specialistului să ajungă la sursa acestor stări și să identifice tratamentul potrivit. Chiar dacă suplimentele nutriționale par inofensive la o primă vedere, ele trebuie să fie recomandate de medicul care cunoaște întreaga stare de sănătate a pacientului său.- Bolile cronice. Tratamentul potrivit pentru o boală cronică este cel adaptat fiecărui pacient în parte. La fel stau lucrurile și în cazul stilul de viață, care nu poate fi „împrumutat” de la altă persoană, chiar dacă aceasta suferă sau a suferit de o afecțiune similară. Este foarte important pentru pacient ca specialistul în sănătate să pună cap la cap informația medicală complexă și de neînțeles pentru pacient și să ia în calcul orice element care poate da cheia tratamentului potrivit.