Ziua mondială a inimii. 9 curiozităţi despre inima ta
În fiecare an, pe 29 septembrie se marcheză Ziua mondială a inimii. Este un nou prilej de conştientizare a oamenilor cu privire la bolile cardiovasculare. Statisticile medicale relevă faptul că, anual, peste 17 milioane de oameni mor din cauza problemelor cu inima.
Cu prilejul acestei zile, în întreaga lume sunt organizate activităţi pentru a spori nivelul de cunoştinţe despre prevenirea mortalităţii premature cauzată de bolile cardiovasculare, potrivit world-heart-federation.org. Oamenii sunt îndemnați să fie „Eroii Inimii”, făcând o promisiune din inimă celor care-i iubesc și de care le pasă: o promisiune de a mânca mai sănătos, de a deveni mai activi sau de a renunța la fumat.
Ce promisiuni îşi fac oamenii de Ziua mondială a inimii
Orice promisiune poate fi mai uşor de respectat dacă este făcută cu o anumită ocazie. Să ne gândim la dietele de slăbit care încep lunea sau lăsatul de fumat după sărbători.
Iată câteva promisiuni pe care le putem face de Ziua Inimii dar pe care să le respectăm toată viaţa:
1. O promisiune pentru familiile noastre. Ar trebui să gătim şi să mâncăm mai sănătos, cu toţii.
2. O promisiune pentru copiii noștri. Să îi ajutăm să exerseze mai mult și să-i ajutăm să fie mai activi, să spună nu fumatului și să îi ajute pe cei dragi să renunţe la acest viciu.
3. O promisiune ca profesionist în domeniul sănătății (medic). Să îşi ajute pacienții să renunțe la fumat și să le scadă colesterolul
4. O promisiune în calitate de factor de decizie pentru susținerea politicilor care promovează inimile sănătoase.
5. O promisiune pentru angajator. Să investească în locuri de muncă sănătoase pentru inimă
Statisticile arată că bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces în lume
Anual, 17,9 milioane de oameni mor anual din această cauză. Aceasta este o treime din toate decesele de pe planetă și jumătate din toate decesele care nu sunt transmisibile legate de boală. Aproximativ 85% din aceste decese sunt cauzate de boli de inimă și accident vascular cerebral.
Inima este motorul care ţine în viaţă organismul. În fiecare minut, ea pompiează cinci litri de sânge prin sistemul vascular. Iată câteva lucuri pe care ar fi bine să le cunoşti despre inima ta
1. Inima femeilor bate mai repede
Conform mai multor studii în domeniu, inima reprezentantelor sexului frumos are aproximativ 78 de bătăi pe minut, în timp ce a bărbaților ajunge, în medie, la 70 de bătăi pe minut, scrie ziaruldeiasi.ro.
2. Pulsul se poate modifica în funcție de muzica pe care o asculți
Spre exemplu, o melodie relaxantă îl încetinește, iar una care invită la dans energic îl mărește. Dintre toate curiozitățile despre inimă, aceasta poate fi testată cel mai ușor.
3. Îndrăgostiţii își pot sincroniza bătăile inimii
Cercetările au demonstrat că cei care se iubesc, își pot sincroniza bătăile inimii dacă se uită unul în ochii celuilalt timp de trei minute.
4. Inima este mușchiul cu cea mai mare activitate fizică
Nu mușchii membrelor superioare ori inferioare sunt cei care lucrează intens de-a lungul vieții, ci inima. De ce? Pentru că ea nu încetează să „lucreze” nici măcar atunci când dormi.
5. Primele bătăi ale inimii apar la patru săptămâni de la fecundarea ovulului
Acesta este unul dintre cele mai emoționante momente pentru părinți. În acest caz, bătăile inimii pot fi observate la ecograf.
6. Ziua de luni este periculoasă pentru inimă
Se pare că cele mai multe cazuri de infarct se petrec în diminețile de luni. Să fie de vină oare „bucuria” pentru începerea muncii?
7. Inima bate și după ce este scoasă din piept
Atât timp cât mai are o doză de oxigen, inima continuă să bată contractandu-se sub acțiunea unui impuls electric.
8. Inima produce zilnic energia necesară deplasării unui camion pe o distanță de 32 de kilometri
Într-o viață, energia produsă de inimă poate fi egală cu un drum până la lună și înapoi.
9. Vreți să știți cât de mare e inima dumneavoastră? Strângeți pumnul
Mărimea inimii depinde de mărimea persoanei, precum și de condiția în care se afla aceasta. În general, o inima sănătoasă are dimensiunea pumnului dumneavoastră, potrivit medlife.ro.
În România, 60% dintre decesele anuale sunt cauzate de afecțiuni ale inimii, conform Societăţii Române de Cardiologie.