Sâni falşi şi machiaj strident, reţeta de făcut bani a unui român din Spania

13 martie 2010 8:08   Actualitate
Ultima actualizare:

Dumitru Popa (48 de ani), originar din Timişoara, a lucrat câţiva ani la un teatru din oraşul natal. În luna noiembrie 2009, şi-a rugat un văr stabilit la Madrid să-i găsească ceva de lucru, deoarece rămăsese fără slujbă de mai bine de un an.

„Aveam o grămadă de datorii şi eram disperat. L-am rugat pe vărul meu să mă ajute şi, după o săptămână, m-a sunat şi mi-a spus să vin în Spania, pentru că mi-a găsit un post de şofer. Am împrumutat 150 de euro pentru bilet şi în decembrie am plecat la Madrid", îşi aminteşte Dumitru Popa. Vărul îi spusese că îl va găzdui în casa lui. „Mi-a zis că salariul este de 1.100 de euro pe lună. După calculele mele, în vreo şase luni mi-aş fi plătit datoriile", spune bărbatul.

Părăsit în autogară

Din păcate, planul de acasă nu s-a potrivit cu cel din târg. Când a ajuns în staţia de autocare Mendez Alvaro din capitala Spaniei, acolo nu-l aştepta nimeni. A stat câteva ore pe peron, după care l-a sunat pe vărul lui, pentru a afla de ce întârzie. „Nu mi-a răspuns la telefon. Patru zile l-am tot sunat, dar nu am reuşit să dau de el", afirmă Dumitru.

Românul a dormit pe bănci şi a cerşit bani pentru mâncare. „La autogară era plin de români. M-am bucurat când am cunoscut compatrioţi, parcă îl întâlnisem pe Dumnezeu. Spre surprinderea şi dezamăgirea mea, niciunul nu m-a ajutat. Nici nu mai vreau să aud de români", spune ferm Dumitru.

Cineva i-a spus că îşi poate găsi un serviciu cu ajutorul anunţurilor de pe străzi. Astfel, Dumitru a ajuns în Plaza Mayor din centrul Madridului, zona în care sunt cei mai mulţi mimi, cântăreţi şi artişti, care îi încântă pe trecători în schimbul câtorva monede.

„În ţară am lucrat câţiva ani ca actor. Cum nu ştiu deloc limba spaniolă, nu pot să fac acelaşi lucru la Madrid. Mi-a venit ideea să mă îmbrac în femeie şi să dansez", spune Dumitru.

El a căutat haine la containerele de îmbrăcăminte uzată şi şi-a cumpărat o perucă şi bijuterii ieftine de la magazinele cu marfă chinezească. Acum, românul câştigă între 40 şi 60 de euro pe zi.

„Trecătorii rămân surprinşi când mă văd şi se apropie să vadă dacă sunt bărbat sau femeie. Hainele colorate şi machiajul strident îi atrag. Se amuză şi îmi dau bani. Deocamdată, sunt chiar mulţumit de suma pe care o câştig", spune românul zâmbind.

Dumitru şi-a închiriat o cameră pentru care plăteşte 250 de euro pe lună. Deşi nu ştie decât câteva cuvinte în limba spaniolă şi este departe de familie, intenţionează să rămână în Spania, deoarece viaţa din România i se pare mult mai grea.

Mai multe