Şantier amenajat într-o rezervaţie naturală
O arie protejată din Semenic este „vandalizată" de Consiliul Judeţean Caraş-Severin şi persoane private, cu acordul tacit al Gărzii de Mediu, instituţie care închide ochii în faţa ilegalităţii.
Pe Muntele Semenic se ridică o construcţie ilegală, fără avizul Parcului Naţional Semenic Cheile Caraşului, care va fi destinată Serviciului Salvamont. Pe o suprafaţă de 11.000 de mp, dintre care 400 au fost turbărie activă, arie protejată prin lege, s-a săpat fundaţia unui refugiu Salvamont. Construcţia mai are şi o aripă destinată, teoretic, „informării" turiştilor. Practic, presupusul centru de informare este foarte departe de intrarea în staţiune, unde trebuie să fie în mod normal un astfel de punct.
Platoul de pe Muntele Semenic este împărţit între mai multe primării. Cea mai mare suprafaţă de teren o are comuna Văliug. O parte mai mică este deţinută de comuna Prigor. Coincidenţa face ca şantierul să fie amplasat în zona care aparţine comunei Prigor.
„Noi am concesionat terenul Consiliului Judeţean deoarece în PUG-ul nostru el este teren intravilan. Acum nu ne mai putem dezvolta turismul din cauza ONG-urilor ?!", a declarat Pavel Verindeanu, primarul comunei Prigor, supărat pe organizaţiile care militează pentru protecţia mediului.
Primarul a ignorat complet directivele Uniunii Europene, care protejează rezervaţiile naturale şi care nu permit construcţii în astfel de zone.
Fără avizul Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului, autorităţile judeţene au dat startul construcţiei. S-a săpat şi turnat fundaţia refugiului pentru Serviciul Salvamont Caraş-Severin şi a „punctului de informare turistică". Beneficiarul lucrării este chiar Consiliul Judeţean, iar banii vin de la Ministerul Turismului. „S-a format o comisie şi am mers în teritoriu. Noi nu am dat aviz pentru o astfel de construcţie. Dar, a fost afectată o mică parte din aria protejată", a spus Sorinel Tudorescu, directorul Parcului Naţional.
Garda de Mediu şi Agenţia pentru Protecţia Mediului nu au luat nicio măsură şi reprezentanţii acestor instituţii fie ignoră problema, fie dau răspunsuri în doi peri care trădează o doză ciudată de nonşalanţă. „Cei de la Parcul Naţional Semenic-Cheile Caraşului ar fi trebuit să ne sesizeze", s-a scuzat Remus Blujdea, comisar la Garda de Mediu Caraş-Severin. Surse din ONG-urile care se ocupă cu protecţia mediului susţin că şantierul a fost vizitat de comisarii Gărzii de Mediu, care au preferat să închidă ochii pentru că e vorba de o investiţie a Consiliului Judeţean. „Nu comentez nimic, astăzi este sâmbătă. Declaraţii dau de marţi încolo", a declarat nonşalant comisarul Silviu Megan, de la Garda Regională de Mediu din Timişoara.
Contactat telefonic pentru a explica situaţia, Sorin Frunzăverde, şeful CJCS, a refuzat nepoliticos dialogul, trântind telefonul de două ori. „Am închis intenţionat. Vorbiţi cu domnul Roşeţi, şeful de la Patrimoniu. Este responsabilitatea lui!", a spus Frunzăverde înainte de a întrerupe convorbirea. Ioan Roşeţ, persoana indicată de Frunzăverde, a recunoscut că nu există aprobările legale pentru şantierul de pe Semenic. „Noi am făcut demersurile necesare şi s-a întrunit comisia de la parcul naţional şi a spus că ne dă aprobare", a declarat Roşeţ, directorul Direcţiei Patromoniu a CJCS.
Directorul Roşet susţine că s-a făcut doar o „organizare" de şantier „din grabă". „E organizare de şantier mai mult. Poate s-a luat doar iarba de acolo, dar nu cred că mai mult. Vom intra în legalitate sută la sută. Acolo, pe munte, a nins şi probabil că cel care a câştigat licitaţia s-a grăbit. E legal să construim. Lângă noi e cabană particulară, mai sunt cabane private din Reşiţa şi Timişoara. Taman acum când am construit şi noi apar probleme", a mai spus Roşeţi.
Surse din cadrul unor ONG-uri care se ocupă de protecţia mediului susţin că deschiderea şantierului ilegal era cunoscută Gărzii de Mediu şi că în zonă au fost comisari ai acestei instituţii. Situaţia de pe Semenic nu este singura problemă de mediu tolerată de instituţia abilitată să amendeze încălcarea legii. În trecut, Adevărul de Seară, a descoperit că pădurea din jurul comunei Văliug este poluată cu gunoaie îngropate la întâmplare. Reprezentanţii Gărzii de Mediu au fost forţaţi să anunţe măsuri, dacă primăria Văliug nu face curăţenie. În urmă cu trei ani Garda de Mediu a mai aflat, tot din presă, că groapa de gunoi a comunei poluează sursa de alimentare cu apă a Reşiţei. Situaţia a fost tolerată şi după semnalele trase în presă.