Santorini, opera celei mai mari erupţii vulcanice - FOTO/VIDEO
Este una dintre primele zece destinaţii turistice mondiale. Chiar şi cei mai pretenţioşi turişti rămân cu gura căscată în faţa copleşitoarelor peisaje suprarealiste, rezultat al celei mai violente erupţii vulcanice din istoria omenirii.
După unele speculaţii, erupţia de acum peste 3.600 de ani ar fi dus la dispariţia Atlantidei.
Adevărat sau nu, caldera care a rămas în urmă şi vasta ei cortină de stânci este un loc impresionant, mai ales atunci când o vezi venind din larg, cu o barcă sau cu un feribot.
Insula grecească Santorini este faimoasă pentru fantasticele apusuri de soare, care se văd grozav mai ales din Oia, satul său cel mai nordic şi cel mai cunoscut, incredibil de liniştit ziua şi fantastic de tulburat seara, când turiştii îl iau cu asalt. Imaginile caselor albe care atârnă pe vârfuri ireale de stânci, ale acoperişurilor albastre care strălucesc deasupra mării sau ale piscinelor cu forme rotunjite sunt marca insulei.
Vezi aici mai multe imagini din Santorini
Din marginea cea mai sudică a calderei, ultima suflare a soarelui este obturată de insulele Nea Kameni şi Thirasia.
În Oia există şi un Muzeu Maritim, care găzduieşte o mică bibliotecă, exponate ale vieţii marine din zonă şi vestigii ale unei fortăreţe veneţiene. Artişti din lumea întreagă s-au îndrăgostit iremediabil de acest sat pitoresc, încercând să-şi exprime sentimentele în opere mai mult sau mai puţin reuşite, iar dovada de netăgăduit sunt nenumăratele galerii adăpostite de străduţele înguste.
Ai vizitat insula Santorini? Intră pe forum şi povesteşte impresiile de călătorie!
Oia are şi un mic port, Ammoudi, unde puteţi ajunge după ce coborâţi 300 de trepte. De acolo, bărci minuscule pleacă spre insula de vizavi, Thirasia. Tot jos se află şi plaja Armenis, mărginită de taverne unde se servesc mâncăruri pe bază de peşte proaspăt.
Călătorie pe spatele măgăruşului
Athinios este însă cel mai mare port al insulei. Întins la poalele unor stânci înalte, acesta e scena unui haos permanent. Toate feriboturile ajung la Athinios, la fel vasele de croazieră, aducând sute şi sute de turişti care aleargă apoi să vadă în câteva ore "the best of the best".
Taximetriştii stau la pândă, agăţându-şi foarte uşor clienţii, autobuzele culeg grupuri întregi şi pornesc pe şoseaua care urcă în serpentine către Fira, oraşul-capitală de pe marginea franjurată a stâncilor ce seamănă izbitor cu o cornişă de zăpadă.
Cu autobuzul puteţi merge până la piaţa Theotokopoulou, unde-şi au sediile cele mai multe agenţii de turism, dar unde găsiţi şi farmacii sau bănci. Luând-o către vest şi apropiindu-vă de marginea craterului veţi descoperi o panoramă extraordinară şi mai multe străduţe care curg paralel cu apa, pline de restaurante sau magazine de bijuterii şi suvenire.
Citeşte şi:
Cipru, locul de naştere al Afroditei - FOTO/VIDEO
Creta, leagănul lui Zeus – FOTO/VIDEO
Şapte destinaţii de vacanţă exclusiviste - FOTO
Vacanţe interactive, în care te scufunzi, găteşti sau tunzi oi - FOTO/VIDEO
Hotelurile cu cele mai spectaculoase privelişti - FOTO/VIDEO
Salba de buticuri cu bijuterii expune mărfuri mai scumpe decât la Atena, de exemplu, dar şi mai frumos lucrate. Printre cele mai gustate cadouri se numără cărţile de joc sau vederile cu imagini erotice ale personajelor din vechea Grecie, dar şi fisticul, mierea de salcâm, uleiul de măsline sau excelentul vin produs în viile luxuriante de pe insulă.